„Јединство-Панорама“ на челу са Радом Комазец поклонили књиге из своје едиције ђацима на КиМ

„Јединство-Панорама“ на челу са Радом Комазец поклонили књиге из своје едиције ђацима на КиМ

15/02/2024 Off By BERB

Установа за новнинско издавачку делатност „Јединство-Панорама“ реализовала је још једну у низу акција даривања књига из своје едиције српским школама на Косову и Метохији.

Овог пута директорица и уредница „Јединство-Панорама“, Рада Комазец уручила је књиге из домена књижевности за децу и одрасле, историографије, прозе, поезије и других жанрова Основној школи „9.Мај“ у селу Кололечу код Косовске Каменице. Директорица Јединства Рада Комазец дочекана је испред школе по традициоиналном српском обичају са погачом и сољу, како се дочекују драги гости.

– Срећна сам због предивног дочека, навела је директорица Комазец и додала:

– Услови у којима живе ова наша дивна деца, њихови родитељи и наставници, а истовремено њихов оптимизам, љубазност и гостопримство су за свако дивљење и поштовање. Они су прави хероји и заслужују најбоље. . Уназад неколико месеци посетили смо више школа у Косовском Поморвљу и даривали им књиге, јер смо некако приметили да је књижни фонд школских библиотека у Косовском Поморављу оскуднији и срећна сам да смо дали свој допринос да се он употуни- казала је, између осталог, Рада Комазец. Она је нагласила да је веома битно да у данашње време експанзије информационих технологија и дигитализације, мотивишу деца да читају књиге различитих жанрова у којима је приустно једно правилно усмеравање и садржаји.

– Деца много времена данас проводе уз мониторе и екране било компјутера било телефона и често су изложени читању погрешних садражаја, а тиме и развоју своје личности у погрешном правцу.Не каже се џаба да је књига најбољи пријатељ и децу још од малих ногу треба мотивисати и усмеравати да читају и проширују своје видике и сазанања на један исправан начин, да се развијају у моралне личности вредне и марљиве људе са емпатијом – истакла је Рада Комазец, приликом уручивања књига наставницима и ђацима у О.Ш. „9. Мај“ у Кололечу.

У знак завхалности, како је нагласио, на вредној донацији, директор ОШ „ 9.Мај“, Александар Стевановић уручио је Ради Комазец захвалницу, а ученици су приредили богат културно уметнички програм.

– Ми смо неизмерно захвални Јединству и његовој директорици Ради Комазец на вредном поклону. Он ће употпунити књижни фонд наше библиотеке и ученицима омогућити да прошире своја знања- казао је Александар Стевановић.

ОШ „9. Мај“ у Кололечу од нултог до осмог разреда ове године похађа 16 ученика и ово је једна од најстаријих српских школа у Косовском Поморављу.
Рада Комазец је истакла да ће Јединство -Панормаа наставити са акцијама даривања књига српским школама и убудуће, како у Косовском Поморављу тако и у другим школама на Косову и Метохији

С.Ивковић