Сретење обавезује на неговање слободарске и демократске тежње

Сретење обавезује на неговање слободарске и демократске тежње

14/02/2024 Off By BERB

Фото: Град Суботица

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томсилав Жигманов, отворио је данас у Суботици, у име Владе Републике Србије, изложбу под називом „Владарске задужбине династије Немањић“, коју је приредио Музеј града Београда, поводом прославе Дана државности Републике Србије. Реч је о изложби фотографија владарских задужбина и најрепрезентативнијих манастирских здања из периода династије Немањић.

Жигманов је у обраћању окупљеним Суботичанима, нагласио да задужбине лозе Немањић имају дубок историјски и духовни значај за Србију и сведочанство су снаге српске државе као и вредности и културе коју је српски народ очувао током бурне историје.

Изложбом „Владарске задужбине династије Немањић“ није представљена само задивљујућа архитектура српских краљева расута по Србији, већ и континуитет једне династије свима нама на понос, али и као узор како се култура задужбинарства на прави начин треба практиковати – давањем за опште добро путем изградње сакралних објеката трајне архитектонске и уопште уметничке вредности, рекао је министар.

Жигманов је истакао да, као што нас и Сретење подсећа на обавезу неговања слободарске и демократске тежње српског народа, које су уткане у ова два значајна историјска догађаја, исто тако славна традиција српске државе, осим што нас надахњује и инспирише у свом свакодневном послу, доприноси поштовању људских и мањинских права и слобода, темељних вредности нашег друштва.

Демократско друштво, у чијем је средишту грађанин са гарантованим и оствареним људским правима и слободама, принципи су које данашња Република Србија дели са модерним европским државама, рекао је министар.

На отварању изложбе говорио је и потпредседник Владе АП Војводина Бранко Ћурчић, а присутни су били и градоначелник Суботице Стеван Бакић, као и заменик директора Музеја града Београда Милош Ђуран.