За асфалтирање улица у ромским насељима у Бујановцу 8,3 милиона динара

За асфалтирање улица у ромским насељима у Бујановцу 8,3 милиона динара

07/02/2024 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар без портфеља задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и начелница Одељења за инвестиције и развој општине Бујановац Фазила Адемовић отворили су 10 обновљених деоница у насељу Морава 76 и Новом насељу у Бујановцу.

Након састанка са председником општине Бујановац Нагипијем Арифијем, Ђерлек је са представницима општине посетио ова два насеља где већином живе припадници ромске заједнице.

„У овим насељима живи више од 5.000 мештана и надамо се да ће им од сада бити омогућен лакши приступ центру града, школама, амбуланти. Међутим, овде људи имају још проблема из области комуналне, путне и социјалне инфраструктуре. Ускоро расписујемо нови јавни позив и планирамо да и даље системски улажемо како би унапредили квалитет живота свих становника Бујановца, нарочито припадника ромске заједнице који живе у овом насељу“, изјавио је министар и додао да је потребно обезбедити и озбиљне инвестиције како би се отвориле фабрике и нова радна места.

Вредност издвојених средстава за асфалтирање улица је 8, 3 милиона динара и део је системског улагања у развој комуналне и социјалне инфраструктуре у насељима у којима живе становници претежно Ромске популације.

„Ми смо захвални јер смо осим средстава добили и професионалну и стручну помоћ у изради свих потребних докумената. Оно што нас је посебно обрадовало је нови јавни позив који следи, а ми очекујемо и стратешку сарадњу а Министарством, с обзиром на то да је Министарство урадило значајна документа и локалне стратешке планове. У том смислу, радићемо и на легализацији насеља и решавању хигијенских проблема, изјавила је начелница Одељења за инвестиције и развој општине Бујановац Фазила Адемовић.

Циљ оваквих пројеката јесте унапређење квалитета свих становника, као и положаја Рома, питања којем Влада Србије придаје изузетну важност.

Према последњем попису 2022. године у општини Бујановац је живело 41.068 становника од тога 62 одсто становника албанске националности, 25 одсто српске националности и нешто више од осам одсто становника ромске националности.