Омаж Бранку Вучићевићу од 8. до 11. фебруара у Кинотеци

Омаж Бранку Вучићевићу од 8. до 11. фебруара у Кинотеци

07/02/2024 Off By BERB

Југословенска кинотека ће обележити 90 година од рођења познатог синеасте Бранка Вучићевића (1934 – 2016), који је био сценариста, филмски критичар и аутор, као и преводилац, публициста, актер и познавалац модернизма и уметничке авангарде 20. века.

Од 8. до 11. фебруара у сали „Макавејев“ биће приказано седам филмова за које је Вучићевић био сценариста или косценариста.

Програм отвара разговор о његовом делу и свестраној личности с редитељем Желимиром Жилником и историчарем уметности Браниславом Димитријевићем.

Након разговора следи чувени филм „Рани радови“ (1969), добитник Златног медведа на фестивалу у Берлину, за који сценарио потписују Вучичевић и Жилник.

Вучићевић је често сарађивао с великим редитељем Душаном Макавејовом, па су тако у ретроспективу уврштени „Невиност без заштите“ (1968), „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ (1967) и шведско-британска копродукција „Монтенегро“ (1981).

Свој изузетни таленат и инвенцију Вучићевић је делио и са ствараоцима из других средина некадашње Југославије. За овај програм одабрани су филмови „Улога моје породице у свјетској револуцији“ (1971) босанског редитеља Бахрудина Бате Ченгића и „Сплав медузе“ (1980) словеначког аутора Карпа Аћимовића Године.

Последњег дана ретроспективе биће приказан телевизијски филм „Шумановић – комедија уметника“ (1987), у режији Бранимира Димитријевића и Бориса Миљковића.

Омаж Бранку Вучићевићу у Кинотеци