Славни баритон светског гласа Жељко Лучић нови уметнички директор Опере Народног позоришта

Славни баритон светског гласа Жељко Лучић нови уметнички директор Опере Народног позоришта

25/01/2024 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

Славни баритон светског гласа Жељко Лучић именован је 25. јануара за новог уметничког директора Опере Народног позоришта у Београду.

„Задовољство ми је и велика част што ћу бити члан овог предивног ансамбла и што ћу својим доприносом, надам се, остварити да наставимо путевима славе и да уз сарадњу са господином Гонцићем и господином Ђурковићем остваримо што боље резултате”, изјавио је Жељко Лучић, након потписивања уговора.

Више од две и по деценије гради веома успешну каријеру у иностранству, наступајући у најпрестижнијим оперским кућама на свету, као што су Метрополитен Опера, Миланска скала, Kраљевска опера у Лондону, Опера у Сан Франциску, Национални театар Париске опере, Бечка државна опера…

Његови многобројни ангажмани у Метрополитен опери обухватају извођења насловних рола у Магбету, Набуку и Риголету, као и улоге Алфија у опери Kавалерија рустикана, Амонасра у Аиди, |Жоржа Жермона у Травијати, Грофа Луне у Трубадуру, Енрика у Лучији од Ламермура, Јована у Саломи и Скарпије у Тоски.

Студије соло певања завршио је на Музичкој академији у Новом Саду у класи професорке Бисерке Цвејић.