Развијати на одржив начин делове наше земље богате природним ресурсима

Развијати на одржив начин делове наше земље богате природним ресурсима

25/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас да је потребно на одржив начин економски подстаћи неразвијене делове наше земље богате природним ресурсима, уз пуно поштовање свих стандарда заштите животне средине.

 

Министарка је указала да је литијум стратешка минерална сировина за којом расте потражња у Европској унији и свету због енергетске транзиције и све веће електрификације саобраћаја, али да је на нама да сагледамо на који начин можемо да искористимо прилику и природна богатства којим располажемо.

„Србија је богата литијумом и другим рудним и минералним ресурсима, а на нама је да сагледамо на који начин можемо да искористимо природна богатства којим располажемо. Потенцијална експлоатација литијума допринела би бољитку лозничког краја и западне Србије, отварању стотина нових радних места у годинама пред нама, са минималном платом од 1.000 евра и значајном расту БДП-а. Потребно је да подижемо неразвијене делове земље богате природним ресурсима, али на одржив начин, поштујући све стандарде заштите животне средине“, рекла је министарка.

Она је рекла да ће нова Влада морати да разговара са компанијом Рио Тинто о пројекту „Јадар“.

„Рио Тинто је присутан у нашој земљи од 2004. године, од када су добијали дозволе и откупљивали земљиште. Они имају одређена права, покренули су одређене судске процесе против наше државе и о свему томе мораћемо да разговарамо са њима после формирања нове Владе“, рекла је министарка гостујући на Телевизији Хепи.

Министарка је навела да постоје међународни стандарди у рударству који осигуравају одрживост и безбедност.

„Нисмо имали прилику да видимо Студију о процени утицаја на животну средину, нити су одржане јавне консултације и дебате о утицају пројекта на животну средину. Постоје међународни стандарди у рударству који обезбеђују квалитет, сигурност и безбедност како би се обезбедило одрживо рударство”, рекла је она.

Министарка је указала да је Србија лидер у Европи у производњи бакра и да је отварање нове топионице омогућило више средстава за локалну самоуправу али и повећање раста животног стандарда у Бору и околини.

„Рудна богатства којим располажемо могу да нас ставе на лидерску позицију у Европи у експлоатацији руда, као што смо у врху у производњи бакра захваљујући успешном пословању Зиђин мајинг групе, чије су две компаније међу прва три извозника у Србији, која је отворила хиљаде нових радних места, где је сада просечна плата већа од 110.000 динара. Отварањем нове топионице бакра у Бору, започели смо производњу катодног бакра, финалног производа, што обезбеђује да цео ланац вредности остане и производи се у нашој земљи. То утиче на раст стандарда грађана у Бору, Мајданпеку у местима у околини. Буџети локалних самоуправа значајно су повећани и у могућности су да издвајају више средстава за вртиће, болнице, локалне путеве и комуналну инфраструктуру“, рекла је она.