Србија у периоду најбржег економског развоја

Србија у периоду најбржег економског развоја

22/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Потпредседник Владе Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да је ово период најбржег економског развоја Србије, улаже се у инфраструктуру, она нас чини атрактвнијом земљом, долазе инвеститори, отварају се нова радна места чиме имамо новца за даље подизање плата и пензија и даље инвестиције.

 

Мали је, гостујући на Првој телевизији, оценио да ће се све даље велике инвестиције у Србији које је набројао председник Србије Александар Вучић на представљању програма „Скок у будућност – Србија ЕКСПО 2027“ организовати под „кишобраном“ међународне специјализоване изложбе ЕКСПО 2027, чији ће Србија бити домаћин, те да је та изложба велика развојна шанса за целу земљу.

„Хајде да скок у будућност буде највећи развојни пројекат у послератној Србији, да буде извор раста. Кључна ствар сваке економске политике је да расте, а поготово у овим светским условима. Хоћемо да искористимо ЕКСПО, да цела Србија осети бољитак, да сваки пројекат буде извор раста, што брже растемо стварамо услове за бољу будућност“, рекао је министар.

Мали је истакао да је планирано укупно 17 милијарди евра инвестиција од чега су у овогодишњем буџету обезбеђене 2,5 милијарде.

Како је рекао, у Србији се у овом тренутку гради 12 ауто-путева и брзих саобраћајница, у току су радови на фабрикама за пречишћавање отпадних вода, отварају се фабрике.

„Брига према људима, инфраструктура, модернизација, улагање у пољопривреду, културу, спорт, индустрију, туризам, је оно што раст доноси. Данас имамо рекордно ниску незапосленост од девет одсто, док је она 2012. године износила 25,9 одсто и рекордно високу запосленост. Све то уз одржавање стопе јавног дуга од 52,3 одсто, док је просек еврозоне 91-92 одсто“, рекао је министар финансија.

Мали је најавио и већа издвајања за лечење ретких болести, иновативне лекове и то између пет и седам милијарди динара годишње.

Показујемо одговорност и бригу о појединцу, онима којима је најпотребнија, рекао је Мали, и поручио да се желе још бољи резултати од досадашњих због чега се, како је најавио, креће са великим инвестиционим циклусом у оквиру кога ће се реконструисати и опремати и домови здравља широм Србије.

Министар је рекао да ће развојним пројектима бити обухваћени сви сектори, па ће се тако улагати и у туризам и развој речног саобраћаја и туризма.

„То је извор раста, све се своди на раст, ако пада БДП не може се очекивати да расту плате и пензије. Ове године очекујемо раст од најмање 3,5 одсто“, поручио је.

Он је истакао да се поноси програмом са којим се изашло пред грађане, а чија је окосница ЕКСПО изложба где су радови на локацији површине 250 хектара већ започети.

Како је рекао, на изузетно тешкој локацији за градњу биће насуто 4,5 милиона кубних метара песка, милион кубних метара камена, биће изграђен Национални стадион, акватик центар водених спортова, 1.500 станова.

„То све остаје Србији после 2027. године. То је највећа развојна шанса за све у наредних неколико година, највећа светска манифестација ће те 2027. бити одржана у Србији“, указао је Мали.

Министар је истакао да ће најважнији ефекти тог очекиваног раста бити подизање просечних плата на око 1.400 евра, што ће бити велики скок у односу на 2012. годину када су износиле 330 евра, да се очекује да просечна пензија порасте до 650 евра у односу на некадашњих 204 евра, те да минимална зарада такође износи 650 евра док је 2012. године била око 15.700 динара.

Он је истакао да је у Србији први пут прошле године БДП премашио 69 милијарди евра, док је 2012. био 33 милијарде, те да 2027. очекује да БДП достигне 100 милијарди евра.

„Замислите Србију 2027. године када годишње производимо три пута више него 2012. Србија се мења, иде напред, цео програм иде ка томе да искористимо све наше потенцијале, да градимо путеве, школе, болнице, да улажемо више када је брига о људима у питању, наталитет, ретке болести, иновативни лекови“, рекао је Мали.

Он је подсетио и на недостатак вере да ће бити изграђен пројекат „Београд на води“ па је то данас најлепши део града, да је пре две године започета градња метроа, да до недавно нисмо могли да замислимо да ћемо имати брзе пруге са возовима који развијају брзину до 200 километара на сат и слично.

„Снови у Србији могу да се остваре, морамо да будемо јединствени, вредни и радни, то је период од само три године за велике планове. Ако не сањате велике снове нећете их никада ни остварити зато су увек наши циљеви високи, не бисмо их представљали да не мислимо да можемо да их остваримо“, поручио је министар финансија.

Мали је рекао да ће Србија 2027. године дочекати три милиона посетилаца, те да до тада треба све капацитете да изгради.

„Пројекти се односе на целу Србију. Желимо да буду инклузивни, да нам се грађани Србије придруже, ако успемо бићемо потпуно другачија земља. Брига о људима је најважнија, по њој препознајете богатство друштва“, истакао је министар.

То значи, како је објаснио, да омогућите веће плате, да пружимо шансу најсиромашнијима да изађу из таквог положаја и да крену да живе много боље, да предузмемо мере за смањење стопе ризика од сиромаштва, као и мере за повећања наталитета.

Он је подсетио и да се с мерама за подизање наталитета већ започело, али да ће се оне унапређивати те је најавио већа издвајања државе након формирања нове Владе.

„Наш предлог након формирања Владе, биће исплате родитељима за прворођено дете у износу од 500.000 динара, за другорођено 600.000 динара, као и даљи подстицаји државе за свако следеће рођено дете“, рекао је Мали.

У складу са тим, као је навео, имамо и пројекат реконструкције или изградње 120 вртића и школа, те наставак инфраструктурних улагања.

Он је истакао да је од краја Другог светског рата изграђено 596 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, од 2012. до 2027. ће то бити 955 километара ауто-путева и брзих саобраћајница.

„Све се то уклапа у мозаик развоја економске политике. Ако будемо довољно посвећени и способни наша Србија ће 2027. године изгледати потпуно другачије“, закључио је Синиша Мали.