Успостављање слободног тржишта рада земаља Отвореног Балкана

Успостављање слободног тржишта рада земаља Отвореног Балкана

22/01/2024 Off By BERB

Foto: rts.rs

 

Представници Србије, Северне Македоније и Албаније потписали су данас у Скопљу, у оквиру иницијативе Отворени Балкан, два протокола која ће омогућити успостављање слободног тржишта рада за земље чланице те иницијативе.

У питању су Протокол о спровођењу споразума о условима за слободан приступ тржишту рада на Западном Балкану и Протокол о повезивању шеме електронске идентификације грађана Западног Балкана.

У име српске стране, ове документе је потписао државни секретар Министарства финансија Гојко Станивуковић, а испред Албаније и Северне Македоније представници надлежних министарстава.

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, пре потписивања протокола, да ће ти документи омогућити да од 1. марта ступи на снагу потпуно слободно тржиште рада земаља Отвореног Балкана.

Он је нагласио да ће заједничко тржиште рада утицати на стварање бољег пословног амбијента и за домаће и за стране компаније, као и да ће допринети превазилажењу проблема са недостајућом радном снагом, али и стварању тржишта радне снаге од скоро 11 милиона становника.