Држава наставља да улаже у ревитализацију културних установа

Држава наставља да улаже у ревитализацију културних установа

22/01/2024 Off By BERB

Фото: Милош Перић

 

Министар за равномерни регионални развој Един Ђерлек и председник привременог органа општине Кнић Срећко Илић обишли су Дом културе у Гружи за чију је Другу фазу реконструкције и опремања од јула 2023. године издвојено 9,1 милион динара.

Осим реконструкције и опремања, пројектом је предвиђен и низ едукативних радионица за локално становништво – предузетнике, удружење пољопривредника и жена, у циљу унапређења могућности за развој економских активности у сеоским срединама.

Говоривши о пројекту министар Ђерлек је истакао да се ради о грађевинским радовима, сценској расвети и озвучењу, и да ово је важан пројекат за мештане Груже, будући да је главни центар окупљања где се одигравају међународне и регионалне туристичке манифестације, као и културно-уметнички догађаји. Важна су села и мања места, посебно у погледу демографије и останка људи, тако да држава наставља да улаже у културу и ревитализацију културних установа и оно што је веома важно – препознаје се шта су приоритети одређених крајева.

Министар Ђерлек је оценио је да општину Кнић последњих неколико деценија одликују негативни демографски трендови, који се систематски морају мењати, пре свега улагањем у развојне пројекте саобраћајне и комуналне инфраструктуре, али и, попут овог, пројекте кључне за унапређење социјалног сегмента развоја.

Место Гружа је друго по величини месној заједници у општини Кнић, једном од најживописнијих делова Шумадије. Данас броји мало више од 150 становника, а 2022. године прославили су 100 година од оснивања. Наиме, указом Краља Александра I Карађорђевића 1922. године, село Грабовац са засеоком Слепак проглашен је варошицом под именом Гружа.