Гогољева ,,Женидба“ у извођењу ансамбла Народног позоришта у Приштини 22. јануара у Руском дому

Гогољева ,,Женидба“ у извођењу ансамбла Народног позоришта у Приштини 22. јануара у Руском дому

21/01/2024 Off By BERB

Народно позориште у Приштини са привременим седиштем у Грачаници представиће се београдској публици својом награђиваном представом „Женидба“ по делу Николаја Гогоља у режији Милана Караџића. Представа ће бити изведена у Руском дому, 22. јануара, у 18.30 часова, у оквиру обележавања 75. година постојања Народног позоришта у Приштини.

Догађај хуманитарног карактера организују студентска организација ,,Српски политички форум“ са Факултета политичких наука у Београду и хуманитарна организација ,,Српска омладина за Космет“. Сва прикупљена средства биће намењена за рад и функционисање школе фудбала за децу из Ораховца и Велике Хоче.

У свом комаду „Женидба”, Гогољ је желео да у први план стави и исмеје друштвене аномалије свог времена: лицемерје, жељу за статусом по сваку цену, робовање нормама малограђанског друштва… Иако је прошло скоро 200 година од када је комад написан, све негативне појаве које је Гогољ исмевао су и те како присутне у сваком друштву, и о њима је увек потребно говорити кроз позориште.