Успешна продаја динарских обвезница Републике Србије потврда поверења инвеститора

Успешна продаја динарских обвезница Републике Србије потврда поверења инвеститора

18/01/2024 Off By BERB

Foto: nbs.rs

Након успешног и код међународних инвеститора веома запаженог представљања економских резултата Републике Србије на Јуромани (Euromoney) конференцији у Бечу током ове недеље, најбоља потврда њиховог поверења дошла је кроз одличну реализацију данашње емисије осмогодишњих (8Г) динарских државних обвезница.

 

„Данашњи резултат је најбољи начин да се искаже поверење у Србију кроз улагање и уједно говори гласније од било које друге комуникације. Посебно ме радује огромна тражња инвеститора за хартијама Републике Србије које су деноминоване у нашој домаћој валути, јер она, поред њихове подршке макроекономској одрживости наше земље, представља и потврду високог степена поверења у релативну стабилност српског динара”, оценила је гувернер Табаковић.

Република Србија је данас на домаћем тржишту реализовала друго реотварање (укупно трећу емисију, након иницијалне која је одржана 23. октобра 2023. године) 8Г динарских обвезница (чије је доспеће 2031. године), уз изузетно високу тражњу како домаћих, тако и међународних улагача. Захваљујући изузетној атрактивности коју су динарске хартије изазвале и готово рекордној тражњи инвеститора, реализација на данашњој аукцији (продато 63,15 милијарди динара обвезница по номиналној вредности) највећа је икада у једној емисији динарских обвезница Републике Србије.

Ово практично значи да је, изнад свих очекивања, данашњом аукцијом, већ након три примарне продаје, готово у потпуности реализована целокупна вредност емисије реперних осмогодишњих обвезница (вредност емисије износи 110 милијарди динара, при чему је већ након три аукције – у октобру и децембру 2023. године и данас – продато 105,6 милијарди динара или 96% номиналне вредности ових обвезница).

Наведене хартије од вредности су на данашњој аукцији емитоване по стопи приноса од 6,15%, што је 15 базних поена (0,15 процентних поена) ниже од стопе која је остварена на претходној аукцији из децембра, а за 24 базна поена повољније од стопе остварене приликом иницијалне емисије крајем октобра 2023. године. Наведено смањење стопе приноса из аукције у аукцију, нарочито у амбијенту глобално повишених каматних стопа, још један је показатељ велике заинтересованости инвеститора за улагање у динарске обвезнице Србије и одражава њихову спремност за инвестирањем и по условима који су повољнији за Републику Србију као емитента.

Својим интересовањем за куповином дугорочних динарских обвезница, које је показало преко 20 различитих инвеститора, они су потврдили постојање високог степена поверења у дугорочну макроекономску одрживост Републике Србије, с обзиром на њихову спремност да на дужи рок своја средства уложе у хартије наше земље, као и у очување релативне стабилности домаће валуте, с обзиром да су обвезнице деноминоване у динарима.

„Нова успешна продаја динарских обвезница Републике Србије, уз огромно интересовање како домаћих, тако и међународних инвеститора, представља још једну потврду поверења које инвестициона јавност гаји према Републици Србији и њеној дугорочној економској одрживости и очувању макроекономске стабилности Републике Србије“, истиче гувернер Јоргованка Табаковић поводом данашње успешне аукције.

Иако је држава за први квартал 2024. године планирала продају осмогодишњих обвезница у три итерације (на три примарне аукције је планирана продаја у обиму од по 15 милијарди динара), већ на првој овогодишњој аукцији, наведене потребе за финансирањем су више него испуњене.

Данашња аукција је уследила након инвеститорске конференције Јуромани (Euromoney) у Бечу, на којој су у протекла три дана делегације Народне банке Србије и Министарства финансија обавиле низ успешних разговора са великим бројем међународних инвеститора, захваљујући чему је на данашњој аукцији интересовање за српским динарским обвезницама показао велики број еминентних улагача из целог света. Директно учешће страних инвеститора само на данашњој аукцији износило је око 40%, а износ улагања нерезидентних инвеститора био је највећи у последњих девет година.