Унапређење економске сарадње Србије и Индије у више области

Унапређење економске сарадње Србије и Индије у више области

18/01/2024 Off By BERB

Фото: Министарство привреде

 

Министар привреде Слободан Цветковић разговарао је данас са амбасадорком Индије у Србији Шубдаршини Трипати о билетералној економској сарадњи две земље, инвестицијама и даљем унапређењу привредне сарадње.

Министар Цветковић је пожелео добродошлицу и успех у раду новој амбасадорки Индије и оценио да су односи Србије и Индије, базирани на блиским везама успостављеним у оснивачким данима Покрета несврстаних земаља, традиционално веома добри и пријатељски.

„Индија се налази у периоду експанзије на свим пољима и постоји пуно могућности за даљи развој и унапређење економске сарадње у више области. Охрабрујући су подаци о спољнотрговинској размени између наших земаља, извоз бележи раст од 65 одсто, закључно са новембром прошле године, док је увоз порастао за 9,5 одсто“ рекао је Цветковић.

Цветковић је указао на то да Србија има привлачан пословни амбијент, квалитетну инфраструктуру, добар географски положај, политичку и енергетску стабилност. Што нас ставља на позицију једне од најатрактивнијих светских и регионалних инвестиционих дестинација. У прилог томе говори и 32 милијарде евра страних директних инвестиција у привреду Републике Србије у периоду од 2012 до 2022. године.

Амбасадорка Трипати је истакла да ће своје активности посветити подизању односа Србије и Индије на нови и још виши ниво. Објаснила је да постоји велико интересовање индијских пословних људи да дођу у Србију, али да је преперека визни режим. Амбасадорка је рекла да ће настојати да допринесе даљем оснаживању сарадње две пријатељске државе у бројним областима од заједничког интереса.

Министар Цветковић је указао да треба наставити добру праксу одржавања пословних форума и узајамних посета државно привредних делегација.