Влада утврдила програм подршке спровођењу мера популационе политике

Влада утврдила програм подршке спровођењу мера популационе политике

18/01/2024 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Програма подршке спровођењу мера популационе политике и подршке у области породице и деце у Републици Србији за 2024. години, за шта је опредељено 400 милона динара.

 

Циљ доношења овог документа је подршка мерама пронаталитетне политике у локалним самоуправама с обзиром на општи циљ одрживог демографског развоја, а то је стационарно становништво, тј. становништво у којем ћe следеће генерације бити исте величине као и постојеће. Ниједна популациона политика, ма колико била развијена, не може да одговори на све потребе и очекивања становништва, нити да узме у обзир све специфичности живљења у једној средини и зато је треба допунити мерама подршке органима јединица локалне самоуправе кроз суфинансирање мера популационе политике и подршке у области породице и деце. На тај начин ћe мере које утврђује и обезбеђује Република бити проширене и обогаћене мерама локалне самоуправе. Прошле године су истим средствима, са 400 милиона динара, финансиране пронаталитетне мере и пројекти у 52 локалне самоуправе.

На седници је усвојен Закључак о усвајању Програма распореда и коришћења субвенција и трансфера намењених за пројекте развоја туризма у 2024. години пошто ова привредна грана представља изузетно важну компоненту националне економије.

Туризам, посебно кроз раст међународних долазака, директно подстиче запошљавање и отварање нових радних места у туристичко-угоститељској привреди, али и у другим гранама које снабдевају туризам робом и услугама кроз мултипликативне и индиректне утицаје. Ово се протеже на бројне привредне гране, од грађевинарства и индустрије намештаја, до најочигледнијих утицаја на cao6paћaj и пољопривредно прехрамбену индустрију. Због свог доприноса укупном бруто домаћем производу (БДП), туризам се и препоручује као један од приоритетних сектора за многе земље у развоју.

Влада је усвојила Уредбу о проглашењу Парка природе „Радан” чиме се повећава укупна површина под заштитом и приближава проценту предвиђеним Акционим планом за спровођење Програма заштите природе. Тим актом било је планирано да под заштитом, до краја 2023. године, буде девет одсто територије Србије. Заштићена подручја су наш најчешћи начин или алат којим се спроводи заштита природе и којим се директно штите биљне врсте, а заштитом станишта стварају предуслови за заштиту животињских врста. Проглашењем заштите Парка природе „Радан” обезбеђује се, поред осталог, очување геолошке, биолошке и предеоне разноврсности, а нароцито очување разноврсник облика вулканског рељефа.

Чланови Владе усвојили су и две одлуке о проглашењу за споменик културе које се односе на синагогу у Апатину и надгробни споменик Јожефа Киша у Врбасу.

Комплекс синагоге у Апатину представља последњи очувани траг јеврејске заједнице тог места, која је била значајан покретач и прегaлац у развоју и модернизацији живота у привредном и културном смислу. Први историјски податак о Апатинској синагоги потиче из 1885. године када је освећена и основано се претпоставља да је настала проширењем или преправком старије зграде, тако да је могуће да је простор на коме се налази садашњи Комплекс у употреби од 18. века.

Усвојена је и Одлука о утврђивању надгробног споменика Јожефа Киша у Врбасу за споменик културе који чува сећање на ову знамениту личност, пројектанта и градитеља, као и његову визионарску улогу у изградњи Великог бачког канала, хидротехничког подухвата који је преобликовао изглед данашње Бачке и омогућио његово претварање из мочварног у простор прихватљив и погодан за живот.