Пуштање у пробни рад постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А до априла

Пуштање у пробни рад постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А до априла

18/01/2024 Off By BERB

Foto: mre.gov.rs

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је данас да је у завршној фази изградња постројења за одсумпоравање димних гасова у Термоелектрани Никола Тесла А које ће бити пуштено у пробни рад до априла ове године.

Министарка Ђедовић Хандановић је рекла да је изградња постројења за одсумпоравање у Термоелектрани Никола Тесла А један од најважнијих еколошких пројеката у Србији чиме ће се обезбедити чистији ваздух за грађане Обреновца и околине као и смањење емисије сумпор диоксида за око 10 пута. Очекује се да ће до априла ове године пустити у пробни рад ово постројење које ће допринети здравијој животној средини, продужетку радног века електране и усаглашавању са граничним вредностима Европске уније, нагласила је она.

Ђедовић Хандановић је указала да се систем за одсумпоравање димних гасова у ТЕНТ А гради на четири блока, А3-А6, као и постројење за припрему кречњака и производњу гипса, као нуспроизвода који се може користити у грађевинској индустрији.

Захваљујући најсавременијој технологији, постројење за одсумпоравање не омогућава само смањење утицаја штетних гасова на животну средину и здравље људи, већ и могућност да се од отпада производи гипс као нуспроизвод и користи у грађевинској индустрији. Тиме показујемо да ЕПС може да има значајну улогу у циркуларној економији у нашој земљи. Ове недеље су, приликом тестирања постројења, из отпада у ТЕНТ А произведене прве количине гипса и транспортоване до силоса, где смо били сведоци тога да блокови А5 и А6 нису испуштали уобичајени тамни дим, што су први показатељи значаја овог постројења. Наредних седмица ће се наставити завршни радови и пробна тестирања на блоковима А3 и А4 како бисмо ускоро имали функционално и комплетно завршено постројење, рекла је министарка.

Министарка Ђедовић Хандановић је указала да је завршетак овог пројекта важан за даљу билатералну сарадњу Србије и Јапана у области енергетике.

Пројекат одсумпоравања у ТЕНТ А реализује се уз финансијску подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу (ЈИЦА) док је јапанска компанија Мицубиши (Mitsubishi Hitachi Power Systems) главни извођач радова. Успешан завршетак овог пројекта представља добру основу за будућу сарадњу са јапанским партнерима који су исказали велико интересовање, и о чему се детаљније разговарало прошле године у Токију, за изградњу реверзибилне хидроелектране Бистрица која је један од најважнијих у пројеката енергетици, рекла је Ђедовић Хандановић и додала да велики број домаћих компанија учествује у изградњи постројења за одсумпоравање чиме стичу знање, искуство и референце на пројекту од великог значаја за енергетски сектор и заштиту животне средине у Србији.

Министарка је истакла да Србија има амбициозне циљеве у процесу декарбонизације енергетског сектора и да су потребне нове инвестиције у енергетску инфраструктуру и заштиту животне средине како би се обезбедили нови капацитети за производњу зелене енергије, али и модернизовале постојеће термоелектране у складу са највишим еколошким стандардима.

Осим изградње постројења за одсумпоравање у ТЕНТ А, у току је изградња постројења за одсумпоравање у ТЕНТ Б. Физичка реализација пројекта премашила је 60 одсто, а завршетком постојења емисије сумпор-диоксида ће се смањити за око 20 пута. Такође, блокови Б1 и Б2 у Костолцу већ су добили постројења за одсумпоравање димних гасова. Енергетска транзиција подразумева да поред увођења нових капацитета из ОИЕ испоштујемо највише еколошке стандарде у нашим термокапацитетима који ће и даље бити важан стуб у енергетском миксу, рекла је Ђедовић Хандановић.