Важна улога жена предузетница у трансформацији српске економије

Важна улога жена предузетница у трансформацији српске економије

13/12/2023 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић оценио је данас на отварању међународне конференције женског предузетништва „Жене предузетнице – снага економије“ да женско предузетништво представља развојну шансу Србије и снажан ресурс новог запошљавања.

Момировић је истакао да је изузетно важна и системска подршка државе, која, пре свега младим предузетницама, омогућава веће шансе да напредују у својим каријерама

Министар је оценио да данас неке од највећих компанија у Србији воде жене, а да су неке од њих и водећи економисти у земљи. „Влада Републике Србије већ другу годину заредом снажним финасијским мерама, кроз различита бесповратна средства, подстиче развој женског предузетништва“, рекао је Момировић.

Он је додао да су према Програму за финансијску подршку женском предузетништву у 2023. години, предузетнице могле да остваре 40 одсто бесповратних средстава од укупног инвестиционог улагања, а у девастираним подручјима, чак и 50 одсто.

Такође је навео да је трећина привредних друштава и предузетничких радњи, које послују у Србији, у власништву жена, додајући да је то просек који је актуелан и у Европској унији.

Министар Момировић је нагласио да, иако број жена предузетница расте из дана у дан, морамо још много тога да урадимо како би створили услове да жене заузму још боље положаје у економији земље.