У Новом Саду додељени уговори за унапређење енергетске ефикасности

У Новом Саду додељени уговори за унапређење енергетске ефикасности

13/12/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић уручила је данас у Новом Саду уговоре за 260 грађана који су добили субвенције Министарства и локалне самоуправе за спровођење мера енергетске ефикасности у својим домаћинствима.

Ђедовић Хандановић је истакла да је интересовање грађана за субвенције за енергетску ефикасност изузетно велико и да је до данас у 20 градова и општина укупно потписано око 1.400 уговора.

Министарка је навела да је само у Новом Саду уручено 260 уговора, што је највећи број који се одједном додељује на овом јавном позиву, додавши да је укупна вредност пројекта 75 милиона динара, а да јавни позив још није завршен и да грађани Новог Сада могу да се и даље пријављују.

Она је нагласила да је држава на различите начине подстицала грађане да смање потрошњу енергије и подсетила на то да је у октобру више од половине свих домаћинстава у Србији остварило попуст на рационалну потрошњу енергије.

Посебно смо водили рачуна о најугроженијима, укључујући и пензионере са минималним пензијама, којима је одлуком Владе омогућено да смање своје рачуне за струју, гас, односно грејање током грејне сезoне, додала је она.

Ђедовић Хандановић је указала на то да ће Министарство у Новом Саду суфинансирати и енергетску санацију ОШ „Бранко Радичевић”, као и да ова локална самоуправа учествује у Јавном ESCO пројекту, чији је циљ унапређење енергетске ефикасности у стамбеним зградама и прелазак на наплату грејања према потрошњи.

Министарство и Град Нови Сад су у енергетску ефикасност у претходне три године уложили укупно 211 милиона динара, рекла је Ђедовић Хандановић.

Градоначелник Новог Сада Милан Ђурић истакао је да пројекти у области енергетске ефикасности које заједнички реализују Град Нови Сад и Влада Србије престављају најбољи пример сарадње локалне и републичке власти.

Новосађани су препознали да улагањем у мере енергетске ефикасности, као што су замена прозора и врата, побољшање изолације, замена котлова или уградња соларних панела, и те како могу да смање потрошњу енергије, а самим тим и своје рачуне, при чему на овај начин штитимо и животну средину, оценио је Ђурић.

Према његовим речима, више од 430 грађана у Новом Саду је на основу спроведених јавних позива током претходне и ове године добило бесповратна средства за уградњу соларних панела, замену столарије и уградњу котлова на гас.