Женско предузетништво – развојна шанса Србије

Женско предузетништво – развојна шанса Србије

13/12/2023 Off By BERB

Фото: Бобан Ристић

 

Женско предузетништво представља развојну шансу Србије и снажан ресурс новог запошљавања, порука је међународне конференције женског предузетништва „Жене предузетнице – снага економије“ која је одржана данас у Привредној комори Србије (ПКС).

Бранислава Симанић, директорка Сектора предузетништва ПКС, каже да жене предузетнице данас имају системску подршку државе и да је за њих креиран читав пакет мера подршке како финансијске тако и нефинансијске.

„Када говоримо о нефинансијској подршци, она често уме да буде много значајнија од финансијске и односи се на све услуге које ПКС спроводи како би подржала пословање наших предузетница, као што су Б2Б састанци, помоћ при изласку на страна тржишта, сајмове. Подстичемо их и да буду иновативне и да дигитализују своје пословне процесе јер сматрамо да само на тај начин њихово пословање може да буде конкурентно и одрживо на дужи рок“, рекла је Симанић. 

У Србији, према њеним речима, послује једна трећина предузећа и предузетничких радњи које су у власништву жена што је, каже, просек који је актуелан и у ЕУ.

„Наш крајњи циљ је да у наредном периоду не говоримо само о женском и мушком предузетништву већ да створимо једнаке услове и да говоримо само о предузетништву“, поручила је Симанић.

Женско предузетништво представља развојну шансу Србије и снажан ресурс новог запошљавања, а изузетно је важно што има и системску подршку државе јер то ствара пут ка томе да пре свега младе жене имају још више прилика да напредују у својим каријерама, рекао је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић након што је отворио међународну конференцију женског предузетништва „Жене предузетнице – снага економије“.

Момировић је навео да су према Програму за финансијску подршку женском предузетништву у 2023. години, предузетнице могле да остваре 40 одсто бесповратних средстава од укупног инвестиционог улагања, а у девастираним подручјима, чак и 50 посто.

У склопу конференције у ПКС је одржан и „мини базар“ производа које праве и продају жене предузетнице, као и панели на којима се дискутовало о актуелним темама женског предузетништва у Србији, региону и свету.