Потписан Споразум о учешћу Србије у програму CERV

Потписан Споразум о учешћу Србије у програму CERV

08/12/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов потписао је у име Владе Републике Србије Споразум о учешћу Републике Србије у програму Европске уније „Грађани, једнакост, права и вредности“.

Овај програм даје највећу подршку на нивоу ЕУ, пре свега, организацијама цивилног друштва, али и јединицама локалне самоуправе, образовним, културним и научним институцијама у областима Програма. Укупан буџет Програма је 1,5 милијарди евра за период од 2021-2027. године.

Потписивањем Споразума ступила је на снагу привремена примена овог Споразума док је Србија званично постала једна од земаља равноправних учесница овог Програма. Сви пројекти одобрени у току 2023. године корисницима из Републике Србије, ускоро ће моћи и званично да крену са имплементацијом.

Mинистарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ће у наредном периоду званично поднети захтев Европској комисији за именовање Министарства за Националну контакт тачку за овај Програм у Републици Србији. У складу с тим, Министарство планира низ догађаја у вези са промоцијом самог програма, отвореним позивима и могућностима које овај Програм нуди како организацијама цивилног друштва, тако и органима јавне управе на сва три нивоа власти, институцијама у области образовања, културе, науке и многим другим потенцијалним корисницима.

Општи циљ Програма „Грађани, једнакост, права и вредности“ је заштита и промовисање права и вредности садржаних у Уговорима, Повељи о основним правима и у међународним конвенцијама о људским правима, нарочито кроз подршку организацијама цивилног друштва и другим актерима који су активни на локалном, регионалном, националном и транснационалном нивоу, те подстицање грађанског и демократског учешћа, ради очувања и даљег развоја отворених, демократских, равноправних и укључивих друштава утемељених на правима и владавини права. Програм посебно подстиче учешће регионалних и локалних организација цивилног друштва.

Реч је о највећем програму до сада намењеног промоцији и заштити вредности ЕУ: демократије, владавине права, основних права, транспарентности и доброг управљања, те као такав има за циљ јачање демократије у Европи и подизање свести грађана о правима и вредностима садржанима у основним Уговорима и Повељи ЕУ о основним правима, пружајући финансијску подршку непрофитном сектору у промоцији тих права и заједничких вредности.

Све информације о предстојећим догађајима могу да се пратите на интернет страници Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог, профилима Министарства на друштвеним мрежама, као и на фејсбук страници Програма: https://www.facebook.com/CERVrs/ .