Министар Дачић отворио Почасни конзулат на Палама

Министар Дачић отворио Почасни конзулат на Палама

08/12/2023 Off By BERB

Фото: МСП/Дијана Вукомановић

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић отворио је данас Почасни конзулат Републике Србије на Палама и том приликом се обратио присутнима.

Говор министра Дачића преносимо у целости:

“Уважени министри,
Даме и господо,

Изузетна ми је част и задовољство што имам прилику да вам се данас, у име Републике Србије, обратим поводом свечаног отварања Конзулата Републике Србије у Палама, са конзуларним подручјем које ће обухватити територију општине Пале, на челу са почасним конзулом, господином Дејаном Љевнаићем.

Институција почасних конзула у Србији има богату традицију, која датира још од краја 19. века. Свесни значаја улоге почасних конзула и њиховог несумњивог доприноса унапређењу односа Републике Србије са другим државама, континуирано смо радили на ширењу мреже почасних конзула у свету. Стога, са поносом истичем да данас Република Србија има највећи број почасних конзула у својој историји – чак 100 и то на свим континентима.

Желео бих да, и овом приликом, нагласим да Република Србија велику пажњу посвећује унапређењу регионалне сарадње и неговању што бољих добросуседских односа. Стабилност региона и развој свестране сарадње са нашим најближим суседима су наш трајни спољнополитички приоритет.

Управо Босну и Херцеговину видимо као нама природног и блиског партнера, са којим желимо да радимо на већем међусобном разумевању, уважавању и изградњи пуног поверења и сарадње. Зато нам је важна стабилност и просперитет Босне и Херцеговине. И овом приликом, истичем да Република Србија поштује Дејтонски споразум и подржава Босну и Херцеговину као једну државу са два ентитета, као и све одлуке донете у складу са надлежностима и договором три конститутивна народа – Срба, Бошњака и Хрвата.

Даме и господо,

Босна и Херцеговина, а посебно Република Српска, дом је за велики број Срба. Њихова боља будућност је један од разлога због којих је Република Србија чврсто опредељена за свестрану сарадњу са Босном и Херцеговином, као и са њеним eнтитетима. Посебну пажњу придајемо планирању и реализацији заједничких пројеката, кроз које градимо и реалну перспективу за бољу будућност.

За Републику Србију, односи са Републиком Српском су не само добросуседски, већ и братски. Нашем народу у Републици Српској желимо једнак просперитет као и нашем народу у Републици Србији. Такође, желимо да наставимо да негујемо наше специјалне и нераскидиве везе, те сам уверен да ће и отварање овог Конзулата, на челу са почасним конзулом, допринети овом циљу и дати нови импулс у остваривању још ближе сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине.

Даме и господо,

Користим прилику да изразим посебну захвалност Председништву Босне и Херцеговине што је препознало нашу потребу и у кратком року дало сагласност за отварање Конзулата, на челу са почасним конзулом, и издало егзекватуру за господина Дејана Љевнаића, почасног конзула Републике Србије у општини Пале. Уверен сам да ће почасни конзул, господин Љевнаић, својим богатим искуством и знањем, више него успешно обављати ову важну и одговорну функцију.

Усмеравање дипломатских активности ка промоцији привредних потенцијала и привлачења страних инвестиција је један од најзначајнијих задатака Владе Републике Србије и дипломатско-конзуларне мреже Републике Србије, укључујући и мрежу конзулата на челу са почасним конзулима. У том смислу, наша очекивања су да и Ви, господине Љевнаићу, наставите са активностима на промовисању потенцијала српске привреде. Верујем да ћете, захваљујући свом професионалном искуству, остварити успех управо у оснаживању економске сарадње Републике Србије и Босне и Херцеговине, имајућу у виду да је Босна и Херцеговина један од најзначајнијих привредних партнера наше земље.

Поред унапређења економских односа Републике Србије и Босне и Херцеговине, сигуран сам да ће отварање овог Конзулата омогућити и ефикасније пружање конзуларних услуга држављанима Републике Србије који пословно или туристички бораве на територији општине Пале.

На крају, користим прилику да господину Љевнаићу пожелим пуно успеха у будућем раду, који ће, сигуран сам, дати значајне резултате у остваривању заједничких интереса наше две земље.”