Završen Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja

Završen Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja

08/12/2023 Off By BERB
Karavan Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije pod sloganom BEZBEDNOST POČINJE S TOBOM! posetio je Novi Pazar, Suboticu, Sremsku Mitrovicu, Požarevac i Smederevo sa ciljem edukacije i povećanja bezbednosti saobraćaja.
Posetioci Karavana bili su u prilici da razgovaraju sa učesnicima događaja, da se upoznaju sa kampanjama Agencije i svim važnim pitanjima u vezi sa bezbednim i odgovornim ponašanjem u saobraćaju, da se informišu o značaju korišćenja sigurnosnog pojasa, štetnosti i posledicama upotrebe mobilnog telefona u vožnji, vožnje pod dejstvom alkohola i posledicama koje nosi vožnja brzinom većom od ograničene.
,,Karavan Agenicje za bezbednost saobraćaja obišao 5 gradova u Srbiji u proteklih mesec dana. Ideja ovog karavana jeste da ukažemo na posledice saobraćajnih nezgoda na prvom mestu, ali takodje i da skrenemo pažnju javnosti na važnost poštovanja saobraćajnih propisa. Ovim karavanom nismo ostavili ravnodušne naše posetioce, uglavnom su to bile mlade osobe koje su imale puno pozitivnih komentara i snažan utisak posle svega što su videli. Razgovarali smo sa građanima i apelovali na bezbedno učestvovanje u saobraćaju.” – izjavio je Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.
Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja tokom ove godine, zaključno sa 23.11.2023, bilo je 29.731 saobraćajna nezgoda (0.4% manje u odnosu na prethodnu godinu) u kojima je povređeno 15.442 (11% manje u odnosu na prošlu godinu) a život je izgubilo 438 ljudi (12% manje u odnosu na prethodnu godinu). Najčešći uzroci nezgoda bili su pogrešno izvođenje radnji od strane vozača (kod 40% nastradalih), neprilagođena brzina (oko26%), uticaj alkohola (oko 11%), uticaj puta (oko 6%) I propust pešaka (oko 4%).