Борба против насиља над женама један од приоритетних задатака

Борба против насиља над женама један од приоритетних задатака

24/11/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов отворио је данас у хотелу „Метропол“ у Београду кампању „Стоп фемициду!“, која је у оквиру светске кампање „16 дана активизма за спречавање насиља над женама“.

Жигманов је том приликом нагласио да је повод за реализацију ове кампање чињеница да су мушкарци убили 27 жена ове године и потреба да се овај негативан тренд заустави, а политика Владе Србије, која подразумева нулту толеранцију на било који вид насиља у нашем друштву, доследно примењује.

Оснаживање жена, рекао је министар Жигманов, једна је од најважнијих активности свих нас, како државних органа, тако и невладиних организација, али и целог друштва. Борба против насиља према женама и насиља у породици један је од приоритетних циљева, додао је министар и истакао да су учињени помаци на плану спречавања и заштите од насиља према женама и насиља у породици, у склопу свеукупне политике родне равноправности чије је спровођење утврђено Уставом Републике Србије.

С тим у вези, министар је подсетио да су усвојени бројни закони, па је тако 2017. донет Закон о спречавању насиља у породици, 2016. године у Кривични законик уврштена су као посебна кривична дела прогањање, полно узнемиравање и принудни брак, 2018. године усвојен је Закон о бесплатној правној помоћи, а 2021. године Закон о родној равноправности и извршене измене и допуне Закона о забрани дискриминације.

Овом кампањом, нагласио је министар Жигманов, Министарство жели да са осталим актерима и заједно са другим надлежним органима, у потпуности примењује постојеће законе и мере из Стратегије за спречавање и сузбијање родно заснованог насиља.

У Србији, додао је он, не постоји званична статистика фемицида, а просек убијених жена у претходним годинама био је између 30 и 40 годишње, док о броју жена које трпе насиље, а које то насиље нису пријавиле, може само да се спекулише. Жигманов је указао да су тим поводом, приликом обележавања 18. маја – Дана сећања на жене жртве насиља ове године, покренули иницијативу да фемицид буде третиран као кривично дело у Кривичном законику и да буде строго санкционисан. Према његовим речима, разлог за то је управо чињеница да је у Србији за протеклих 10 година страдало више од 300 жена, рекао је министар Жигманов и поручио да сви ми имамо и законску, а пре свега људску, обавезу да пријавимо насиље када знамо да се дешава, односно да не игноришемо зло.

На почетку кампање „Стоп фемициду!“ као уводничари окупљенима се обратило шеф Одељења за привредну сарадњу амбасаде Савезне Републике Немачке Кристијан Шилинг који је рекао да жртве насиља нису жртве већ преживели и кључни елемент за промене у српском друштву. Њиховим активизмом помажу другим женама да проговоре и изађу из ситуације насиља и угњетавања.

Скупу су се обратили и заштитник грађана Зоран Пашалић, посебна саветница потпредседнице Владе и министарке културе Гордана Предић и в.д. помоћница министра за рад, запошљавање и борачка питања Марина Видојевић.

Поменута кампања има за циљ да подигне свест свих грађана и грађанки у Републици Србији о озбиљности проблема фемицида у нашем друштву и мобилише све органе јавне власти, медије, јединице локалне самоуправе, организације цивилног друштва и друге актере у примени политике Владе Републике Србије ка нултој толеранцији према насиљу. Спроводи се у медијима и на друштвеним мрежама, а панели на ову тему, поред Београда, у наредном периоду биће организовани у Крагујевцу, Новом Саду, Нишу и Новом Пазару.

Кампању „Стоп Феминиду!“ спроводи Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог уз подршку Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.