У част стогодишњице рођења Марије Калас опера „Норма“ 25. новембра и концерт Марија Калас Гала 2. децембра на Великој сцени

У част стогодишњице рођења Марије Калас опера „Норма“ 25. новембра и концерт Марија Калас Гала 2. децембра на Великој сцени

24/11/2023 Off By BERB

Фото: Народно позориште у Београду

 

Oпера Народног позоришта приређује Гала свечаност и изводи оперску представу „Норма“ у част стогодишњице рођења Марије Калас. Стогодишњицу рођења оперске диве Марије Калас, Опера Народног позоришта у Београду обележава извођењем опере „Норма“ као и концертом Марија Калас Гала.

Допринос Марије Калас оперској уметности у 20. и 21. веку је историјски, кроз оживљављање помало заборављених ремек-дела белканта, као и кроз посебна глумачка тумачења којима је истакла драмски аспект интерпретације у опери.

Поред тога, њено наслеђе се осликава и кроз огроман репертоар који је тумачила – од Лучије од Ламермура до Кармен коју је снимила у студију.
У њену част, поводом стогодишњице рођења 2. децембра, најзначајније оперске куће широм света обележавају посебно осмишљеним програмом, којим се придружује и Опера Народног позоришта у Београду.

„Норма“ Винћенца Белинија, једна од неколико опера које су обележиле каријеру ове уметнице која и данас, широм света, ужива огромну наклоност и поштовање љубитеља опере, биће изведена 25. новембра од 19:30 часова на Великој сцени.

У поставци и сценографији италијанског редитеља Ђанкарла дел Монака, насловну улогу Норме певаће Сања Керкез, рола Адалђизе је поверена Драгани дел Монако, лик Полиона дочараће Јанко Синадиновић, а Оровеза – Ненад Јаковљевић. Поред њих, наступиће и Ивана Живадиновић (Клотилда) и Слободан Живковић (Флавио).

Под диригентском палицом Александра Којића у представи учествују Оркестар, Хор и Балет Народног позоришта у Београду.

У суботу 2. децембра на Великој сцени, са почетком у 19,30 часова, биће изведен концерт Марија Калас Гала на коме ће наступити сви сопрани Опере Народног позоришта – Јасмина Трумбеташ Петровић, Весна Ђурковић, Иванка Раковић Крстоношић, Александра Стаменковић, Невена Бриџен, Софија Пижурица, Ана Рупчић, Соња Шарић, Сања Керкез и Снежана Савичић Секулић и изводиће арије из улога које су прославиле Марију Калас.

Концертом ће дириговати Зорица Митев Војновић, Ђорђе Павловић, Ђорђе Станковић и Стефан Зекић, уз учешће Хора и Оркестра Народног позоришта у Београду.