Завршава се прва фаза реновирања средње школе у Осечини

Завршава се прва фаза реновирања средње школе у Осечини

22/11/2023 Off By BERB

Фото: Катарина Васић/МДУЛС

 

Реконструкција и адаптација простора средње школе у оквиру васпитно-образовног центра „Браћа Недић“ у Осечини приводе се крају, а завршне радове прве фазе обнављања ове зграде, саграђене крајем 19. века, обишао је данас министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, који је најавио могућност да Министарство финансира и другу фазу реконструкције.

Рехабилитација објекта спроводи се уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе које је ове године из Буџетског фонда издвојило близу 36 милиона динара за реновирање ове зграде.

Осврнувши се на то да је боравио у Осечини у марту и да је простор где се одвијала средњошколска настава био у врло лошем стању, министар је нагласио да је сада задовољан напретком радова и новим изгледом објекта.

„За највише две недеље очекује се завршетак прве, а 2024. године улазимо у другу фазу реконструкције и Министарство ће да се потруди да пронађе потребна новчана средства да се изглед школе доведе до нивоа који ће омогућити наставницима и ученицима да добију много боље услове за рад. Наставићемо да равномерно помажемо и финансирамо пројекте локалне самоуправе, јер је став Владе јединствен и подразумева политику једнаког улагања у све делове земље“, изјавио је министар Мартиновић. Он је навео да је држава урадила много на плану развитка путне инфраструктурне мреже, и додао је, да неће изостати развој локалних саобраћајница које су од нарочитог значаја за брдско-планинске крајеве, као што је подручје Осечине.

Министар Мартиновић је нагласио да је председник Републике Александар Вучић мотор развоја модерне Србије и да је захваљујући добрим потезима и одлукама прогрес начињен у свим сферама друштва, почев од модернизације школа и болница до јачања војске и спољно-политичке позиције Србије.

Министар је изразио наду да ће у Србији да се рађа више деце и да ће мале средине изградити још боље услове за живот, а посебно је истакао да не сме да се дозволи да се највећи број становништва концентрише у Београду и већим градовима, а да истовремено остатак Србије, како је рекао, остане пуст и празан. Он је рекао да је једнак развој општина и градова императив, и да је Министарство државне управе и локалне самоуправе пријатељ свим локалним самоуправама, као и да је помоћ Осечини само мали допринос.

Иначе, зграда у којој се одвија средњошколска настава у Осечини има велики историјски и културни значај. За време Церске и Колубарске битке, ова зграда претворена је у болницу за српске војнике, док је за време Другог светског рата објекат спаљен, након чега је обновљен и враћена му је делатност образовања.

Током данашњег боравка у Осечини министар Мартиновић даривао је овој општинској управи контигент од 20 лаптоп рачунара за потребе економичнијег и делотворнијег рада. Такође, обишао је и компанију „Чабар пласт“ која се бави производњом и прерадом пластике.