У Бачкој Тополи положен камен темељац за споменик палим борцима ратних сукоба 1990–1999. године

У Бачкој Тополи положен камен темељац за споменик палим борцима ратних сукоба 1990–1999. године

22/11/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић присуствовао је данас у Бачкој Тополи полагању камена темељца за подизање Споменика палим борцима ратних сукоба од 1990 – 1999. године.

Чињеница да су 44 борца са територије општине Бачка Топола дала своје животе у одбрани Отаџбине од 1990 – 1999. године, 42 ратна војна инвалида, као и 80 регистрованих бораца, говори о томе колико је ово важан догађај за Министарство, истакао је Селаковић. Он је рекао да су породице палих бораца биле упорне и посвећене иницијативи да споменик буде подигнут, додавши да је градња отпочела захваљујући председнику Скупштине општине Бачка Топола Саши Срдићу.

Подсећајући да је захваљујући иницијативи председника Александра Вучића 2020. године у фебруару донет Закон о правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца, Селаковић је указао да су на тај начин сви они уважени од стране државе, као и да су озбиљни износи инвалиднина које примају од јануара 2021. године. Он је напоменуо да то самог борца, без обзира на категорију, поставља на пиједестал у систему вредности у којима они треба да постоје и стоје као светли примери љубави према ближњима и према Отаџбини.

Селаковић је подвукао да ће само у Бачкој Тополи у 2023. години, наведене категорије становништва примити укупно 80 милиона динара из буџета Републике Србије што, како је рекао, говори о посвећености државе која је захваљујући озбиљним привредним реформама председника постала финансијски моћна, тако да може да подржи и мајке са децом, социјално угрожене, али и борце, ратне војне инвалиде и породице палих бораца.

Министар је позвао општине и градове, који до сада нису подигли споменик палим борцима, да се угледају на пример Бачке Тополе.