Наставак подршке ОЕБС-а реформама у области владавине права

Наставак подршке ОЕБС-а реформама у области владавине права

22/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Министарка за европске интеграције Тања Мишчевић састала се данас са амбасадором Јаном Братуом, шефом Мисије ОЕБС-а у Србији, са којим је разговарала о даљој сарадњи у областима које су приоритетне за обе стране, пре свега о наставку подршке реформама које наша држава спроводи у области владавине права.

Посебно је било речи о спровођењу правосудне реформе, као и о јачању медијских слобода након усвојених закона о јавном информисању и медијима и о електронским медијима, пре свега доношењем подзаконских аката и њиховим спровођењем. Тиме ће, како су се сагласили саговорници, медијска сцена додатно регулисати у складу са највишим стандардима држава чланица Европске уније и Савета Европе, као и учесницама ОЕБС-а.

Министарка Мишчевић обавестила је амбасадора Братуа о приоритеним активностима у процесу европске интеграције у наредном периоду, као што је процена достигнутости прелазних мерила у поглављима 23 и 24. Такође, како је министарка изјавила, Министарство за европске интеграције ради на припреми свеобухватних активности како да до 2030. Србија буде спремна да прихвати обавезе из чланства у ЕУ, посебно на плану законодавног усклађивања, затим програмирању и управљању средствима из ЕУ фондова, уз израду Плана развоја државе. Мишчевић је нагласила да све ове активности мора да прати и отворена јавна дебата у којој ће учествовати сви делови друштва, како бисмо скупа искористили политичку вољу која постоји у ЕУ за убрзаним проширењем Уније.

Јан Брату је изјавио да је усвајањем медијских закона начињен велики напредак у спровођењу Медијске стратегије, као и да кредибилни регулаторни оквир остаје кључан за функционисање медијске сцене у Србији. Амбасадор Брату изразио је спремност ОЕБС-а да подржава и даље процес реформи у медијској сфери док не буду остварени сви циљеви Медијске стратегије.

Мишчевић и Брату разговарали су и о програмима и пројектима које ОЕБС спроводи у Србији и региону. Посебно су се сагласили да се Министарство за европске интеграције укључи у програм професионалне праксе за младе из јужне и југозападне Србије које у нашој држави спроводи ова међународна организација.