Посвећеност свих актера друштва неговању међугенерацијске солидарности

Посвећеност свих актера друштва неговању међугенерацијске солидарности

22/11/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов присуствовао је данас друштвеном дијалогу у Крагујевцу на тему „Међугенерацијска солидарност – пут ка друштву једнаких могућности“, у оквиру Програма ,,75 дана за 75 година Универзалне деклерације о људским правима“ који је организовало Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог у сарадњи са Популационим фондом УН (УНФПА) и Скупштином Града Крагујевца.

Министар Жигманов нагласио је да је међугенерацијска солидарност кључна компонента оптималног развоја сваке друштвене заједнице која жели да буде здраво друштво, у ком нема привилегованих и које има нулту толеранцију на дискриминацију. Међугенерацијска солидарност, рекао је министар, природан је начин повезивања различитих старосних група и добар пут ка стварању хуманог друштва.

Жигманов се осврнуо на изазове са којима се старије особе сусрећу у остваривању својих људских права, а то су пре свега дискриминација, сиромаштво, социјална искљученост, насиље, злостављање и недостатак специфичних мера и услуга. Са друге стране, проблеми младих су најчешће, рекао је министар, вршњачко насиље, инклузивно образовање и дискриминација приликом запошљавања.

Међугенерацијски сукоб, рекао је министар, који се некако подразумева и узима ,,здраво за готово“, морамо превазићи дијалогом и међугенерацијским разумевањем, толеранцијом и поштовањем различитости. Морамо живети заједно, а не једни поред других, отуђени у свету који незаустављиво стреми технолошким иновацијама у домену комуникација, а опет препуном људи који су све усамљенији, не ретко депресивни.

Нити су млади толико супериорни, нити су старији толико инфериорни у простору и времену, већ само заједно у том простору и времену, размењујући вештине, знања и искуства, негујући емпатију, поштујући људско достојанство, могу изградити друштво по мери човека, додао је министар Жигманов.

Он је нагласио да држава има дужност и одговорност да буде породица највишег нивоа, да никог не буде заборављен и да нико не остане по страни. Јер, нису све породице функционалне, а опет, из сваке породице се креће у спољни свет пут школе, факултета, запослења, у којима млади морају да нађу своје место и где их чека нека средња и старија генерација људи која није њихова родбина. С друге стране, старијима, поготово онима који живе сами потребна је помоћ појединца и шире и уже друштвене заједнице, да услуге које значе квалитетан живот буду доступне и приступачне, рекао је министар.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог је током протеклих година у више наврата указивало на међугенерацијску солидарност и њен значај, додао је министар Жигманов. Међутим, рекао је он, за видљиве резултате на пољу унапређења људских права потребно је време, континуирана посвећеност и сарадња свих владиних ресора, независних тела и организација цивилног друштва. Уколико желимо да негујемо међугенерацијску солидарност морамо развијати и партнерство и поверење у заједничком деловању, поручио је министар Томислав Жигманов.

На друштвеном дијалогу у Крагујевцу уводна обраћања имали су и државни секретар у Министарству за бригу о породици и демографију Радош Пејовић и шефица Канцеларије Популационог фонда УН у Србији Борка Јеремић

Током друштвеног дијалога одржана су два панела „Међугенерацијска солидарност у локалној заједници“ и „Сребрна економија“, а на крају је, као и увек на завршетку друштвених дијалога, усвојена Сагласност о поступању.