Потписани први споразуми о бројним попустима уз студентску картицу

Потписани први споразуми о бројним попустима уз студентску картицу

22/11/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је данас потписивању споразума о сарадњи између Министарства просвете и привредних субјеката који ће бити партнери на пројекту нових студентских картица, а које ће омогућити различите попусте студентима у Србији.
До сада су се 24 привредна субјекта укључила у пројекат, а са 19 њих су данас потписани споразуми о сарадњи у Министарству финансија. Споразуме је потписала министарка просвете Славица Ђукић Дејановић.

Синиша Мали се захвалио компанијама које су се до сада одазвале позиву да се прикључе пројекту који обухвата око 236.000 студената државних и приватних универзитета у Србији, и нагласио да од 1. децембра почиње примена студентских картица са којима ће студенти моћи да остваре бројне попусте.
Обећање које смо дали испунили смо, потписали смо споразуме са 24 компаније које су изразиле жељу да буду део пројекта „Студентска картица“, рекаоје Мали и хазвалио свима који су препознали жељу да се студентима, младим људима, дају нови бенефити и користи које ће им олакшати студирање.
Министар је додао да се кроз овај пројекат студентима показује колико је важна брига о њима и истакао да се до сада за студентске картице пријавило више од 55.000 студената које ће на новој картици сачекати по 500 динара од Банке „Поштанска штедионица“.

„То су све огромне користи за наше студенте и начин да покажемо колико су нам важни. Позивам све друге одговорне компаније које имају жељу да буду део овог великог пројекта и да нам се придруже. Ово је пројекат који ће трајати неограничено, нема рока за пријаву, сви студенти могу да се пријављују у било ком тренутку и позивам све студенте и приватних и државних факултета да се пријаве јер су користи очигледне“, поручио је министар финансија.
Он је додао да Србија никада више није улагала у образовање, да су и Универзитет у Београду и Универзитет у Новом Саду данас на Шангајској листи, али да је, како је нагласио, посебно важно да је стопа незапослености код младих пала са 53 одсто колико је износила 2012. године на 24 одсто колико је данас.

Мали је рекао да ће се борба за боље образовање наставити уз отварање нових фабрика, развој и напредак, будући да је то, како је истакао, начин да се млади задрже у Србији и даје им се прилика да своје снове остваре овде, да заснују породицу, нађу посао након студирања, да своју будућност виде у својој земљи.

То је наша мисија, визија наше успешније Србије и за то се боримо и ово је само један од начина да младима покажемо колико смо захвални и да смо ту да као држава бринемо о њима и помогнемо у њиховом студирању. Велика је ово ствар за Владу Србије, државу Србију, највише за наше студенте, закључио је Мали.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је након потписавања споразума да ће компаније које су се придружиле пројекту олакшати свакодневне потребе студената.

Јефтинија одећа, обућа, спортска опрема, бенефити када одлазе у биоскопе, у трговинске објекте, туристичка путовања, услови за транспорт, све ће то бити олакшано, а однос самих студената и списак компанија које су данас потписале уговор је само почетак, рекла је Ђукић Дејановић и додала да Влада Србије не само да брине о студентима, него врло конкретно улаже у њих.

Она је додала да би резултат морао бити олакшано учење јер су, како је рекла, исход тог најбитнијег производа у Србији они који се образују, њихово знање, умеће, вештине.

„Они ће бити носиоци друштвеног живота и због тога нема дилеме да не само Влада Србије, Министарство просвете, већ и сви привредни субјекти, размишљају на сличан начин. Када тако синергично радимо са младима, са студентима и када радимо у договору, нема сумње да ће Србија правити још значајније кораке напред“, поручила је министарка.

Председник Извршног одбора Банке „Поштанска штедионица“ Бојан Кекић изразио је задовољство пројектом и поручио студентима да ће у експозитурама те банке моћи да преузму картице.
Он је додао да га радује то што су сада укључене 24 компаније и да је сигуран да тај број неће бити коначан.

Поштанска штедионица са бенефитима са којима је изашла пред студенте сматра да је то улагање у будућност, ми смо препознатљива банка становништва, некада банка пензионера, а велико је задовољство да нас зову и банка студената, рекао је Кекић.

Председница студенстке организације СКОНУС Маргарета Смиљанић се у име студената захвалила на ангажовању компанија и подршци финансијској независности младих.

„Када смо дошли на ову, тада малу идеју, нисмо знали да ће она моћи да направи овако велику разлику уз помоћ подршке Министарства финансија и Министарства просвете. Оно што нам је најважније јесте да је ово највећи студентски пројекат у Србији јер ћемо тек наставити да показујемо да нашим дијалогом са представницима власти заиста стављамо младе у фокус. Улагање у младе је улагање у будућност наше државе“, рекла је Смиљанић.

Одзиву компанија захвалио се и директор Сектора удружења привреде у ПКС Игор Поповић речима да се и ПКС радо одазвала позиву за учешће у овој акцији.

„Увек када су млади у питању ПКС је ту да помогне као што је то чинила и на ранијим пројектима као што су Моја прва плата и Дуално образовање. Хвала свим учесницима који су подржали овај јако битан пројекат за студенте који ће им олакшати студентске дане“, закључио је Поповић.

Споразуми о сарадњи за учешће у пројекту нове студентске картице до сада су потписани са привредним субјектима: „Србијавоз“, Етно село „Сунчана река“ Бања Ковиљача, „Hedonic travel“ Београд, „Дунав осигурање“, „Ласта“, „Путеви Србије“, „Air Serbia“, „Телеком“, „Службени гласник“, „Аман“ д.о.о, „Athletic gym“ Београд, „Monument“, Апотекарска установа „Dr Max“, Апотекарска установа „БЕНУ“, „SANI OPTIK“ д.о.о, ауто-школа „Ливија“, Меркатор С, Делфи, Јахтинг клуб „Кеј“, Апотекарска установа „Јанковић“, ауто-школа „PANDA US“ д.о.о, CINEPLEXX Србија, CINEPLEXX Панонија Нови Сад и „Sport Vision“.