Ускоро стављање у пробни рад гасне интерконекције Србија–Бугарска

Ускоро стављање у пробни рад гасне интерконекције Србија–Бугарска

22/11/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић рекла је, обилазећи завршне радове на изградњи гасне интерконекције Србија-Бугарска, да је овај гасовод посебно важан за гасификацију Пирота и других општина у Пиротском округу, повећање капацитета гасне мреже у Нишу и стварање бољих услова за инвеститоре.

„Радови на гасној мерно-регулационој станици код Пирота у потпуности су завршени, а очекујемо да ускоро и комплетан гасовод буде стављен у пробни рад. Ова интерконекција, поред додатне сигурности снабдевања коју доноси азербејџански гас, важна је пре свега за снабдевање индустрије и топлана. У плану је гасификација компаније „Тигар Тајерс“, која је велики потрошач, као и пребацивање топлане у Пироту на гас, што је важно због економичнијег коришћења овог енергента и смањења емисије штетних гасова и заштите животне средине. Могућност прикључења на гасну мрежу важна је и за довођење нових инвеститора, поред тога што се стварају бољи услови за пословање постојећим“, рекла је министарка.

Она је додала да ће гасне мерно-регулационе станице које су део гасне интерконекције омогућити развој секундарне гасне мреже у Пироту, Белој Паланци и Димитровграду и, у перспективи, пребацивање на гас већег број потрошача од наредне године.

„Гас је са становишта утицаја на животну средину далеко прихватљивији од мазута или неких других енергената. Такође, индивидуална ложишта су велики загађивачи и желимо да омогућимо што већем броју грађана да се пребаце на гас, што ће много значити и за заштиту животне средине“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Прошле седмице министарка је у Бакуу потписала Меморандум о разумевању између ресорних министарстава Србије и Азербејџана, а истом приликом потписан и комерцијални уговор између гасних компанија Сокар и Србијагас, којим су осигуране испоруке гасом из ове земље до 400 милиона кубних метара гаса годишње до 2026, са могућношћу за повећање на милијарду метара кубних гаса од 2027.