Srbija domaćin najvećeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade od 20. do 24. novembra

Srbija domaćin najvećeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade od 20. do 24. novembra

19/11/2023 Off By BERB
 
Od 20 do 24. novembra, Srbija je domaćin najvećeg svetskog događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, što se u ovom regionu prvi put dešava. Više od 500 profesionalaca u izvođačkim umetnostima i predstavnika pozorišta i festivala iz celog sveta, boraviće u Novom Sadu i Beogradu, gde će biti u prilici da upoznaju ovdašnju pozorišnu scenu za decu, a i Srbiju.

 

“Prvi put od osnivanja asocijacije 1965. godine, ovaj region će biti u centru pažnje ljudi iz celog sveta koji se bave teatrom za decu i mlade. Biće to prilika da se dokažemo kao važan kulturni centar ovog regiona, svojevrsni hab koji povezuje scenu pozorišta za decu i mlade u Jugoistočnoj Evropi sa ostatkom Evrope ali i sveta,” objašnjava predsednica ASITEŽ Srbija, Diana Kržanić Tepavac.

Na Godišnjoj skupštini Svetske mreže pozorišta za decu i mlade ASSITEJ (ASITEŽ) održane u Tokiju, Srbija je izabrana da 2023. bude domaćin najvećeg svetskog godišnjeg događaja u oblasti pozorišta za decu i mlade, ASSITEJ Artistic Gathering (AAG). Za našu državu to je posebna čast, budući da ove godine, ASITEŽ Srbija, jedna od osnivača i nacionalne mreže, obeležava 20 godina postojanja.

„Na ovim prostorima briga o kulturi i umetnosti za decu i mlade daleko je od prioriteta onih koji bi trebalo da kreiraju kulturnu politiku. Stoga nekima naše kontinuirano angažovanje na ovom polju može delovati kao nemoguća misija. Ali, tim pre je naša dužnost da reagujemo,” objašnjava Diana Kržanić Tepavac.

Konferencija koja se paralelno odvija u Beogradu i Novom Sadu, obuhvata stručne sastanke i predavanja sa umetnicima iz celog sveta, praktičan deo sa mladim umetnicima, ali i Festivalski u okviru kog će domaća publika, ali i pozorišni kritičari, imati priliku da pogledaju najbolje predstave za decu i mlade domaće, regionalne i svetske selekcije.

„Čitav program napravljen s namerom kroz tri nivoa. Prvo nam je ideja da pokažemo šta mi imamo da ponudimo kada je reč o izvođačkoj umetnosti za decu i mlade, koja je kod nas u zapećku, ne samo javnosti već i kada je reč o donosiocima odluka. Zatim ćemo imati priliku da vidimo šta je to što ovaj region nudi, a na kraju i šta trenutno postoji kada je reč o izvođačkoj umetnosti u svetu, što ovdašnja publika nema priliku da vidi“, kaže jedna od organizatorki Konferencije, nagrađivana mlada rediteljka Sonja Petrović.

Planirane su dve konferencije – o pitanjima prava dece na kulturu i umetnost, i o ispitivanju vizuelnog u pozorištu i novim tehnologijama, zatim brojne radionice i seminari. Tokom konferencije, u Srbiji će boraviti i celokupni Upravni odbor svetske mreže ASITEŽ, koji će imati priliku da se upozna sa domaćom scenom i bolje upozna pozorišta za decu i mlade u Srbiji.