Изузетно добри међуетнички и међуверски односи у Опову

Изузетно добри међуетнички и међуверски односи у Опову

19/11/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов
присуствовао је данас у Опову „кирбају“, прослави свеца заштитника локалне католичке цркве, која представља пример добре међуетничке и међуверске сарадње.

Заједница католичких верника у седишту банатске општине Опово сваке године слави свој „кирбај“, дан којим се на свечанији начин прославља заштитник цркве, то јест светац коме је сакрални објект посвећен.

Право на слободно исповедање вере је не само гарантовано Уставом и законима Републике Србије, него држава, покрајина и јединице локалне самоуправе својим политикама обезбеђују и претпоставке да се ово право несметано остварује, рекао је министар.

Он је додао да по броју мала заједница католичких верника у Опову, коју чине махом Хрвати, али изврстан доказ како се слобода вероисповести остварује у пракси, док је локална самоуправа неколико година уназад издвајала одређена финансијска средства за реновирање цркве и жупне куће.

Обнову једног објекта финансирала је и Република Хрватска, што је потврда узнапредовалих односа двеју држава, рекао је Жигманов и указао да је техничко опремање Цркве Свете Елизабете Угарске и обнова оштећеног зида у летњем невремену финансијки помогло неколико појединаца, верника Српске православне цркве, и фирми чији су власници грађани српске националности, што говори о изузетно добрим међуетничким и међуверским односима у Опову и као такво онда може служити као узор и за све друге локалне заједнице.

Уз министра Жигманова, у Опову су били и председик Општине Милош Марков, заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Горан Каурић и председник црквене општине Жељко Хорват.

Католичка црква у Опову саграђена је средином 18. века. Посвећена је Елизабети Угарској (1207. –1231.), ћерки мађарског краља Андрије Арпадовић, а заштитница је пекара, просјака, сиромаха, удовица, људи у прогонству, хуманитарних радника и болница.