Обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

19/11/2023 Off By BERB

Foto: mup.gov.rs

 

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Славиша Лакићевић поручио је приликом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода да је заједнички задатак МУП-а и осталих институција да чине све што је у њиховој могућности како ниједна особа не би страдала у саобраћајним незгодама.

„Трећа недеља новембра месеца дан је када се сваке године окупљамо са изузетно важним поводом, а то је да одамо почаст свим учесницима у саобраћају који су изгубили живот у саобраћајним незгодама, али и онима којима су повреде у саобраћају промениле живот из корена. Иако ове године имамо значајно повољније стање безбедности саобраћаја у односу на претходне године, не можемо бити задовољни и пред свима нама је пуно рада како бисмо испунили циљеве из Стратегије безбедности саобраћаја, а то је да будемо међу најбезбеднијим земљама Европе“, поручио је Лакићевић приликом обележавања сећања на жртве саобраћајних незгода под слоганом „Тачка прекида – живот пре и после саобраћајних незгода“.

Истакао је да је од почетка ове године, у саобраћајним незгодама смртно страдала 431 особа, а близу 3.000 задобило је тешке телесне повреде, као и да је само током ове године у саобраћајним незгодама погинуло десеторо деце, а 122 детета је повређено.

„Више од 3.000 особа и њихових породица ове године је дошло до те тачке прекида, оставши без оца, мајке, баке, деке, без детета. Упркос наведеним подацима, и даље смо као друштво склони да потцењујемо опасности и ризике свакодневног учествовања у саобраћају и да своју безбедност у саобраћају сматрамо загарантованом. „То се мени неће десити“ врло је чест став наших грађана, нажалост наиван и потпуно погрешан, јер саобраћајна незгода се може десити свакоме, у сваком тренутку и на свакој деоници пута. Овакви догађаји су прилика да скренемо пажњу јавности на то и у том циљу, улога медија од кључне је важности“, нагласио је Лакићевић, захваливши се посебно Верици Виторовић и свим родитељима из Удружења родитеља страдале деце у саобраћају јер су смогли снаге да огромну личну трагедију претворе у важну и хуману мисију да ниједан родитељ не доживи да му дете страда у саобраћају.

„Надам се да ћемо заједничким активностима успети да остваримо један од главних циљева Стратегије безбедности саобраћаја на путевима, а то је да у Србији нема погинуле деце у саобраћају“, поручио је Лакићевић, додавши и да је прошле године саобраћајна полиција открила чак 1.352.000 саобраћајних прекршаја.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Бранко Стаматовић истакао је да сваке године у свету више од 1,3 милиона особа изгуби живот у саобраћајним незгодама, а више од 50 милиона буде повређено.

„Овај дан је посвећен свима њима, али је посвећен и свим представницима који раде у хитним службама, који први дођу на терен – хитној помоћи, ватрогасцима, полицији. Националном стратегијом безбедности саобраћаја усвојена је визија – нула страдалих у саобраћајним незгодама и то је нешто што ће нас водити“, поручио је Стаматовић.

Представница Удружења родитеља страдале деце у саобраћају Верица Виторовић захвалила се в. д. директору Агенције за безбедност саобраћаја Бранку Стаматовићу и начелнику УСП-а Славиши Лакићевићу на подршци и поручила да је неопходнo систематско деловање како бисмо обећали себи и целом друштву да наредне године нећемо имати ниједно погинуло дете.