Олакшице за струју, гас и грејање остварило 160.000 домаћинстава

Олакшице за струју, гас и грејање остварило 160.000 домаћинстава

14/11/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка рекла је данас гостујући на телевизији Хепи да грађани рационалном потрошњом енергије могу да преполове рачуне за електричну енергију током грејне сезоне и да држава наставља са већим субвенционисањем мера енергетске ефикасности у домаћинствима.

 

Ђедовић Хандановић је истракла да смањење потрошње енергије не значи смањење комфора већ примењивање добрих навика којим само уз мало труда можемо остварити значајне финансијске уштеде. У прошлој грејној сезони, сваког месеца је око милион домаћинстава трошило мање енергије и остваривало попусте. Због тога су ове године обезбеђени већи попусти за рационалну потрошњу са којим могу чак да преполове рачуне за електричну енергију. Ако уштеде више од пет одсто у односу на прошлу годину, или годину пре ње, могу да остваре попусте од 20 до 40 одсто, а ако измире обавезе на време остварују додатних пет одсто попуста, као и пет одсто попуста ако троше више у нижој тарифи, што значи могу да преполове своје рачуне за струју ове грејне сезоне, додала је министарка.

Министарка је указала да се у Србији нажалост троши три до четири пута више енергије по јединици БПД-а у односу на чланице Европске уније и да држава због тога улаже значајно више средстава у енергетску санацију домаћинстава.

Она је указала да је Европска унија пре више од 15 година озбиљно почела да се бави променом свести грађана и субвенционисањем програма енергетске санације у домаћинствима. Без субвенција државе у енергетско санирање стамбених јединица, кућа и станова, веома је тешко реализовати овакве програме. Захваљујући повећаном буџету и доступности средстава, повећане су субвенције које су раније биле доста скромније. У сарадњи са Светском банком започели смо програм вредности 50 милиона евра који треба да обухвати 50.000 домаћинстава, што је двоструко више у односу на претходне три године. „Потписала сам уговоре са 131 јединицом локалне самоуправе док су до данас позиви за грађане расписани у 86 градова и општина. Одзив грађана је одличан а веома брзо очекујем да ће јавни позиви бити расписани и у осталим локалним самоуправама“, рекла је министарка.

Она је подсетила да грађани могу да добију субвенције државе у износу од 50 до 65 одсто вредности енергетске санације за замену столарије, фасаде, кровова, грејних тела, постављање соларних колектора за грејање воде као и соларних панела за производњу електричне енергије за сопствене потребе.

Грађани се могу информисати на сајту Министарства и у својим локалним самоуправама. Од ове недеље почињемо са трибинама широм Србије на којим ћемо у директном контакту са грађанима појаснити процедуре пријављивања за субвенције као и бенефите унапређења енергетске ефикасности. Најважније је да ти радови трају кратко, само два до три месеца, након којих се стварају енергетске уштеде од 30 до 40 одсто, рекла је министарка.

Она је додала да је у току расписивање јавних позива за субвенционисање стамбених и вишепородичних зграда у 16 градова и општина којим ће се енергетски санирати око 500 стамбених јединица.

Министарка је рекла да држава води рачуна о социјално угроженим грађанима како би лакше измирили рачуне за електричну енергију, гас и грејање.

Услед енергетске кризе, кроз Уредбу о енергетски угроженом купцу обезбедили смо већем броју социјално угрожених грађана, као и примаоцима увећане социјалне помоћи, да остваре попусте до 50 одсто за електричну енергију, гас или грејање. Након недавних измена Уредбе, успели смо да повећамо број грађана који добијају олакшице на рачунима за струју, гас и грејање са 75.000 на 160.000 за свега недељу дана. Такође, пензионерима са примањима мањим и у висини од 21.766,26 динара омогућили смо аутоматско остваривање попуста на рачунима за електричну енергију током грејне сезоне. Задатак и обавеза државе је да води одговорну политику и да помаже најугроженије грађане, то смо радили и то ћемо наставити да радимо још више у будућности, рекла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је нагласила да је „Електропривреда Србије“ у потпуности спремна за зиму.

„Иако у Европи и свету траје енергетска криза, ми смо апсолутно добро снабдевени. Акумулације хидрокапацитета је ове године на највишем нивоу док на депонијама имамо више од 2 милиона тона угља. То значи да смо у потпуности безбедни две недеље ако би потенцијално дошло до проблема у производњи угља током зиме. ЕПС је све ремонте завршио на време док је недавно завршена ревитализација ХЕ Ђердап 1 чиме је повећан капацитет ове хидроелектране за десет одсто што ће бити од велике важности за наш енергетски систем”, рекла је она.

Ђедовић Хандановић је додала да су складишта гаса на рекордно високом нивоу, да је осигурана безбедност снабдевања и да су цене горива у паду током последњих неколико недеља.

Обезбедили смо близу 680 милиона кубних метара гаса у складиштима у Србији и Мађарској што је историјски рекорд. Током последњих месец и по дана нисмо имали раст цена горива с обзиром да смо у дијалогу са Нафтном индустријом Србије и другим компанијама тежили да пронађемо решење како бисмо снизили цене и смањили инфлаторне притиске. И у наредном периоду наставићемо да водимо одговорну политику и грађани могу да се осећају безбедно, рекла је министарка.