Министар Селаковић отворио у Крагујевцу објекат намењен за дневни боравак особа са инвалидитетом ,,Вера“

Министар Селаковић отворио у Крагујевцу објекат намењен за дневни боравак особа са инвалидитетом ,,Вера“

14/11/2023 Off By BERB

Fito: minrzs.gov.rs

 

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић данас је свечано отворио објекат ,,Вера“ који је намењен за дневни боравак особа са инвалидитетом у Крагујевцу и том приликом истакао да је ово најбољи објекат ове намене у Србији.

Невероватна је, како је истакао, великодушност донатора који је за изградњу овог објекта определио 620.000 евра и тиме омогућио оним породицама у оквиру којих живе особе са инвалидитетом, а нарочито деца са инвалидитетом, да добију дневни боравак који ће им омогућити квалитетно време, али и њиховим члановима породице, односно родитељима, да добију своје време када могу да раде и да привређују како би свом детету и породици омогућили бољи и квалитетнији живот.

Министар је подвукао важност друштвено одговорних компанија и пројеката који се реализују за друштвено осетљиве групе и рекао да овај објекат, који је добио Град Крагујевац, може да послужи као огледни пример сваком граду у Србији који жели да овакву врсту објекта изгради.

Према његовим речима, изградња оваквог објекта сведочи и јачању крагујевачке привреде. Kада имате компанију која је у прилици да 70 милиона динара поклони свом граду и суграђанима, то значи да је та компанија на здравим ногама и да озбиљно и добро послује, нагласио је министар. Он је навео да је у Граду Крагујевцу за нешто више од једне деценије преполовљен број незапослених, односно да је данас, у том граду, незапосленост мања за 44,5 посто.

Број корисника новчане социјалне помоћи у овом граду је смањен у последње три године за 16 одсто, рекао је Селаковић, додавши да је то највише узроковано чињеницом да лица која су била на социјалној помоћи, а која су радно способна, добијају посао. Он је истакао да све то говори о томе да је брига из свих ресора којима се Министаство бави, уродила плодом и да се види колико се центар Шумадије, Милошева престоница, променила на боље.

Kазао је да ће Влада Србије и ресорно министарство наставити да помаже развој и да подржава овакве и сличне пројекте, истичући да Министарство помаже 19 савеза и удружења особа са инвалидитетом у Kрагујевцу и да је у овој години за њих опредељено нешто више од 6,5 милиона динара. Селаковић је посебно истакао везу између рада, запошљавања и социјале. Овде имате конкретан пример, како је навео, друштвено одговорну компанију која запошљава велики број људи и која озбиљно приходује и која део својих прихода одваја у друштвено одговорне сврхе, што је добар пример који је у Србији успостављен и за који је уверен да ће се у наредним годинама развијати још више.
Новоизграђени објекат „Вера“ који је намењен дневном боравку особа са инвалидитетом финансирала је Фондација „Агромаркет“ из Kрагујевца.