Донација Јапана Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама

Донација Јапана Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама

26/10/2023 Off By BERB

Foto: minrzs.gov.rs

 

Помоћница министра у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Биљана Барошевић присуствовала је церемонији примопредаје специјалног возила Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама „Бисер“ у општини Србобран.

Возило је уручио амбасадор Јапана у Републици Србији Акира Имамура представницима удружења.

Говорећи о значају донације специјалног возила удружењу помоћница се захвалила амбасадору Јапана на подршци коју Влада Јапана пружа за унапређење система социјалне заштите у Републици Србији.

Барошевић је напоменула да је Удружење „Бисер“ једно од три у општини Србобран, која су у саставу Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Војводине, које је једна од најстаријих организација у инвалидском покрету са 1160 чланова.

Министарство и Сектор за заштиту особа са инвалидитетом, путем конкурса, помажу рад свих савеза у Србији, па је тако кроз ова два конкурса, Савезу удружења за помоћ ментално недовољно развијеним особама Војводине у 2023. години опредељено 11.337.330,00 динара, рекла је помоћница министра.

Министарство је Удружењу за помоћ ментално недовољно развијеним особама “Бисер”, од 2018. године до 2022. године, за адаптацију простора, определило близу 3,5 милиона динара, истакла је Барошевић.

Амбасадор Јапана у Републици Србији Акира Имамура рекао је да високо цени сарадњу коју има са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања на унапређењу квалитета услуга социјалне заштите у Србији. Влада Јапана препознаје да је пружање помоћи које води смањењу разлика између урбаних и руралних подручја од великог значаја за развој Србије, истакао је амбасадор.

Председник општине Србобран Радивој Дебељачки истакао је партнерску сарадњу са Министарством и захвалио се народу Јапана и амбасади Јапана, али и амбасадору Имамури на подршци чиме је обезбеђено специјално возило прилагођено особама са инвалидитетом.