Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце „Пронађи ме”

Почео са радом систем за обавештавање јавности о нестанку деце „Пронађи ме”

25/10/2023 Off By BERB

Фото: Танјуг

 

Председник Републике Србије Александар Вучић пустио је данас у рад систем „Пронађи ме” за хитно обавештавање јавности у случају нестанка малолетне особе.

Вучић је дао дозволу начелнику Командно-оперативног центра МУП-а Саши Стефановићу за слање хитног обавештења о почетку рада овог система у Србији.

Претходно су представници четири министарства у Палати Србија, у присуству председника Републике, потписали Споразум о сарадњи у случају хитног обавештавања јавности о нестанку малолетних особа.

Споразум је потписан између министра унутрашњих послова Братислава Гашића и министра за информисање и телекомуникације Михаила Јовановића, између Гашића и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића, као и између Гашића и државног секретара Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Лава Григорија Пајкића.

Презентацији и пуштању у рад система „Пронађи ме” присуствовали су и председник Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић, министарка здравља Даница Грујичић и други представници министарстава Владе Србије.

Систем ће се развијати у више фаза – у првој ће медији прекидати емитовање својих програма у првих осам сати на сваких 30 минута, када ће се објављивати фотографија несталог детета са основним информацијама.

Након тога, мобилни оператери ће послати својим корисницима поруку о несталом детету, заједно са линком сајта Министарства унутрашњих послова.

Такође, ЈП „Путеви Србије”, Аеродром „Никола Тесла”, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.