Чување сећања на убијеног ромског дечака Душана Јовановића

Чување сећања на убијеног ромског дечака Душана Јовановића

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Сара Ристић (А11) и Министарство

 

Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог у Влади Републике Србије Томислав Жигманов присуствовао је јуче обележавању 26 година од убиства ромског дечака Душана Јовановића, кога су насмрт претукла двојица „скинхедса“ испред куће у центру Београда.

Жигманов је, на трибини под називом „Памтимо Душана“, подржао иницијативу породице и удружења А11 да се парк на Славији, у близини места убиства, назове по Душану Јовановићу и на тај начин чува сећање на насилно окончање једног невиног живота, али и да буде опомена да се тако нешто више никад не понови.

Министар је рекао да треба снажити комеморативне праксе нарочито када је реч о невиним жртвама и неговати културу сећања на шта ресорно министарство указује у оквиру својих активности које организује поводом 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима Уједиљених нација, која се обележава ове године.

На трибини су говорили сестра убијеног дечака Душка Јовановић која је испричала са каквим се расистичким искуствима сусретала као дете у школи у центру Београда, као и о трагичном губитку брата.

Трибина је одржана у Европском ромском институту за уметност и културу Србија (ЕРИАЦ), а окупљенима су се обратилии и помоћница поверенице за равноправност Татјана Пријић, која је такође истакла да жртве не смеју да се забораве.

Директор YUROM центра из Ниша Осман Балић истакао да је насиље преплавило друштво и да треба гајити културу ненасиља, а у парку на Славији, како је рекао, сахранити мржњу. На трибини је подвучено да борба против расизма и мржње никад не престаје.

Министар Жигманов се, након трибине, придружио поворци која је кренула од Правног факултета до места убиства Душана Јовановића у Београдској улици број 35, где је одао почаст невино страдалом детету.

Са раширеним транспарентом „Памтимо Душана“ окупљени су прошетали до парка на Славији где се сестра Душана Јовановића захвалила свима на подршци и најавила да ће наставити борбу да овај парк добије име њеног брата.

Душан Јовановић, тада 14-годишњи дечак, нападнут је из расистичких мотива и убијен 18. октобра 1997. године у близини куће када је кренуо у продавницу да купи сок.