Србија постиже значајне резултате на плану популационе политике

Србија постиже значајне резултате на плану популационе политике

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Дејан Урошевић

 

Министарка за бригу о породици и демографију Дарија Кисић учествовала је на пленарној седници Регионалне конференције о становништву и развоју, која се одржава у Женеви, где је истакла да је Србија једина држава у региону која је прошле године забележила пораст броја рођене деце.

Кисић је указала да је стопа фертилитета у Републици Србији 2007. године износила око 1,4, док је 2022. године порасла на 1,63 и била је нешто изнад европског просека.

Регионална конференција посвећена је обележавању 30 година од одржавања прве Међународне конференције о становништву и развоју у Каиру (ИЦПД), на којој је 179 земаља потписало Програм акције, документ који је означио суштинску промену у начину разумевања питања у вези са становништвом и развојем.

Представљајући извештај о оцени напретка у остваривању ИЦПД Програма акције за Републику Србију, Кисић је нагласила да је Србија једна од ретких држава која је институционализовала питања демографије и популационе политике, будући да је 2020. године формирано и посебно министарство – Министарство за бригу о породици и демографију.
Министарка Кисић навела је да Србија постиже веома добре резултате који се тичу популационе политике, репродуктивног здравља становништва, родне равноправности, социјалне инклузије, а овај извештај то и показује.

Извештај је, између осталог, показао да је здравствена заштита жена у току трудноће и порођаја приоритет у нашој земљи, да 96,6 одсто жена има најмање 4 посете лекару у току трудноће, а 99,9 одсто порођаја се одвија уз надзор обучених здравствених радника, да је 98 одсто деце обухваћено припремним предшколским програмом, да је приметан значајан пад стопе незапослености младог становништва и становништва радног узраста, док је и у погледу родне равноправности и оснаживања жена остварен значајан напредак.

Министарка је указала и да је Влада Србије крајем септембра, на предлог Министарства за бригу о породици и демографију, а уз подршку Популационг фонда УН у Србији, донела нову Стратегију активног и здравог старења (2024-2030), јер активно и здраво старење омогућава бољи квалитет живота у старијем добу и већи допринос старијих економској и социјалној добробити друштва.

Министарка Кисић ће другог дана ове конференције учествовати на панелу „Породице, сексуално и репродуктивно здравље током животног доба“. Конференцију организују Економска комисија за Европу Уједињених нација и Регионална канцеларија Популационог фонда Уједињених нација за Источну Европу и Централну Азију.