Наставак успешне сарадње са Организацијом за економску сарадњу и развој

Наставак успешне сарадње са Организацијом за економску сарадњу и развој

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

 

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са Матијасом Корманом, генералним секретаром OECD, на маргинама међународне конференције „Будућност биотехнологије“ (Biotech Future Forum 2023) у Палати Србија.

„Србија је у протеклој деценији уложила велике напоре како би подстакла раст и развој економије, подигла запосленост и данас је лидер у Европи у области дигитализације. Унапређењем регулаторног оквира, израдом стратешких докумената и идентификацијом нових пројеката, на чему интензивно радимо од формирања овог сазива Владе, желимо да наставимо са постизањем добрих резултата и у сектору енергетике, унапредимо енергетску безбедност земље и активно учествујемо у борби против климатски промена. Недавно смо доделили тржишне премије за нових 425 зелених мегавата из соларних и ветроелектрана и у наредне три године очекујемо да ћемо добити преко 1.000 МW нових капацитета који ће допринети већој сигурности снабдевања и смањењу штетних емисија“, рекла је министарка.

Она указала да је у току системска реформа енергетских предузећа у државном власништву која ће омогућити професионалније управљање, ефикасније планирање и реализацију инвестиција, уз значајно побољшање целокупног пословања.

Ђедовић Хандановић је додала да Србија има одличну сарадњу са Организацијом за економску сарадњу и развој и да очекује да ће се у будућности више заједнички радити на пројектима који пружају подршку спровођењу енергетске транзиције.

Она је подсетила да је OECD препознала напредак Србије у дигитализацији и иновацијама, и да је током пандемије прогласила Србију за једну од пет најиновативнијих земаља која је употребила технологију да олакша својим грађанима живот током пандемије.

Корман је рекао да ће OECD наставити да буде партнер Владе Србије како би обезбедио иновативне политике и савете и да је остваривање напретка у области енергетске транзиције важно како би се обезбедило повољније окружење за живот и нове инвестиције.