Влада Србије дала сагласност за закључивање нових уговора са немачким „PWO SEE“ и холандским „Ariston Climate Solutions“

Влада Србије дала сагласност за закључивање нових уговора са немачким „PWO SEE“ и холандским „Ariston Climate Solutions“

19/10/2023 Off By BERB

Фото: Влада Србије

 

Министар привреде Слободан Цветковић изјавио је данас да је Влада Србије на предлог ресорног министарства дала сагласност за закључивање нових уговора са два значајна и реномирана привредна друштва – немачким „PWO SEE“ и холандским „Ariston Climate Solutions“.

Цветковић је нагласио да се ради о директним инвестицијама чија укупна вредност улагања износи више од 19 милијарди динара (приближно 160 милиона евра), а оно што је посебно важно јесте отварање 850 нових радних места у Крагујевцу, Чачку и Нишу.

Пројекат успостављања погона за развој и производњу делова, алата склопова и компонената за аутомобилску индустрију у Крагујевцу и Чачку реализоваће привредно друштво „PWO SEE d.o.o.“, док ће успостављање погона за производњу електричних апарата за домаћинство у Нишу извршити привредно друштво „Ariston Climate Solutions d.o.o.“ Свилајнац, указао је министар привреде.

Цветковић је објаснио да је Привредно друштво „PWO SEE d.o.o.“ у власништву немачке компаније „PWO AG“ и бави се производњом делова и опреме за моторна возила и додао да групација послује у сектору металске индустрије и поседује погонe за производњу делова за аутомобилску индустрију у Немачкој и Чешкој.

Министар је указао да су главнa тржиштa пласирања производа углавном земље Европске уније, Кине и Мексика, истакавши да је у 2022. години групација остварила консолидовани приход од 27 милиона евра и запошљавала приближно 3.000 радника.

Он је рекао да ће „PWO SEE d.o.o.“ реализацијом инвестиционог пројекта који се односи на успостављање погона за развој и производњу делова, алата склопова и компонената за аутомобилску индустрију инвестирати 88 милиона евра и запослити више од 550 нових радника у Крагујевцу и Чачку.

Цветковић је рекао да „Ariston Climate Solutions d.o.o.“ реализује инвестицију која се односи на успостављање погона за производњу електричних апарата за домаћинство у Нишу, чијим спровођењем ће бити запослено најмање 300 радника до краја 2027. године и инвестирано 75 милиона евра до краја 2026. године.

Привредно друштво се бави производњом електричних апарата за домаћинство и у власништву је компаније „Ariston Holding NV“ Холандија, која послује у оквиру „Аriston групе“, светског лидера у производњи производа за грејање воде и простора, компоненти и горионика, са традицијом дугом деведесет година, указао је министар привреде.

Како је министар навео, компанија поседује погоне за производњу компоненти за грејање у Италији, Француској, Немачкој, Кини, Русији и Вијетнаму, док је у 2022. години остварила консолидовани приход од приближно 190 милиона евра и запошљавала приближно 10.000 радника.

Према његовим речима, производи компаније се пласирају под глобалним брендовима „Ariston“, „ELCO“ и „Volf“ углавном у земље Европске уније.

Ово је још један подстрек нашој привреди, али и показатељ поверења које велики страни улагачи имају у Србију, као инвестициону локацију, закључио је министар Цветковић.