Развој сарадње Србије и НР Кине у области заштите културног наслеђа

Развој сарадње Србије и НР Кине у области заштите културног наслеђа

17/10/2023 Off By BERB

Фoто: Министарство културе и туризма НР Кине

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, која је део делегације Републике Србије, која на челу са председником Александром Вучићем учествује на Трећем форуму за међународну сарадњу „Појас и пут“ у Пекингу, састала се данас са министром културе и туризма НР Кине Ху Хепингом.

Гојковић и Ху су том приликом потписали Споразум о спречавању крађе, тајних ископавања и незаконитог увоза и извоза културних добара, чиме се, по први пут, између Републике Србије и Народне Републике Кине детаљно регулише сарадња на овом пољу заштите културног наслеђа.
Потписивање овог Споразума је основ за развој сарадње у области заштите културног наслеђа на међудржавном нивоу, као и за јачање сарадње у оквиру међународних организација, као што је Унеско, а Споразум ће допринети и бољој имплементацији Унескове Конвенције о мерама за забрану и спречавање недозвољеног увоза, извоза и преноса својине културних добара (1970), чије су потписнице Република Србија и Народна Република Кина.
Гојковић је изразила задовољство због сусрета у оквиру Трећег форума „Појас и пут“, на десетогодишњицу ове велике и значајне иницијативе, која се развија на предлог председника Си Ђинпинга и истакла потребу за још динамичнијом сарадњом у свим областима.

Гојковић је указала да учешће председника Републике Србије Александра Вучића на овом форуму, који је на челу делегације Србије, такође сведочи о изузетним односима наше две земље, свеобухватној стратешкој сарадњи и челичном пријатељству, као и блискости народа и највишег руководства.

Гојковић и Ху поздравили су доношење средњорочног акционог плана о заједничкој изградњи иницијативе „Појас и пут“ између Владе Републике Србије и Владе Народне Републике Кине за период од 2023. до 2025. године, чији је важан сегмент област културе, што је добра основа за јачање сарадње између установа културе, учешће на уметничким фестивалима, изложбама и сајмовима, као и на пољу креативних индустрија, филмске индустрије, издаваштва и културне баштине.

Гојковић је истакла да Србија остаје посвећена свеукупном јачању односа у домену културе са НР Кином и додала да ће сарадња на овом пољу наставити да даје значајан допринос укупним односима две државе. У том оквиру, посебно је издвојила унапређење сарадње са будућим Кинеским културним центром у Београду, као и рад Културног центра Србије „Иво Андрић“ у Пекингу, за који je Министарствo културе усвојило програм са 20 пројеката.

Министар културе и туризма НР Кине је нагласио жељу и спремност Народне Републике Кине да продуби укупну сарадњу са Републиком Србијом, посебно у области културе, на основу свеукупне стратешке сарадње, челичног пријатељства и историјске блискости два народа.

У том оквиру, министар Ху је предложио даље јачање односа на пољу културе у оквиру иницијативе „Појас и пут“, као и активирање сарадње у иницијативи Глобалне цивилизације у области промоције културног дијалога.

Министарка културе Србије Маја Гојковић напоменула је и да Србија полазећи од најпрепознатљивијих културних капацитета, планира развој сарадње са провинцијама НР Кине, као и да је у плану потписивање два меморандума о културној сарадњи са владама провинција Шандонг и Џеђанг у области савременог стваралаштва и креативних индустрија, у области позоришта, уметничке игре, музике, књижевности и филмске уметности, као и у области културног наслеђа, што је министар Ху поздравио.

Гојковић је упутила позив министру културе и туризма НР Кине за посету Републици Србији у циљу даљег развоја сарадње, који је министар културе и туризма Ху Хепинг прихватио.

На састанку је истакнуто да ће напори наша два руководства допринети даљем процвату наше сарадње у оквиру укупног глобалног просперитета кроз пројекте као што су „Један појас један пут“ и „Кина-ЦИЕЗ“.