Сигурно снабдевање тржишта Србије нафтом и нафтним дериватима

Сигурно снабдевање тржишта Србије нафтом и нафтним дериватима

17/10/2023 Off By BERB

Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са руководством Нафтне индустрије Србије о сигурности снабдевања тржишта нафтом и нафтним дериватима, као и о плановима за декарбонизацију нафтног сектора.

На састанку је истакнуто да ће НИС наставити са пажљивим праћењем ситуације и пружањем доприноса у очувању сигурности и стабилности снабдевања.

Ђедовић Хандановић је нагласила да је најважнији задатак да се у неизвесним условима на глобалном нафтном тржишту обезбеди континуирано и стабилно снабдевање тржишта Србије нафтом и нафтним дериватима по предвидивим ценама.

Уложили смо заједничке напоре како бисмо смањили инфлаторне притиске тако да очекујемо да се цена дизела неће повећавати у наредном периоду, поручила је она.

У разговору је констатовано да је снабдевање тржишта горивом стабилно и да је важно да резерве нафте и нафтних деривата буду на највећем нивоу, у чему велики допринос пружа компанија НИС.

Генерални директор Нафтне индустрије Србије Кирил Тјурдењев рекао је да је веома важно што ова компанија има активан дијалог са Владом и Министарством рударства и енергетике како би се обезбедила сигурност снабдевања тржишта нафтом и нафтним дериватима.

Он је додао да ће компанија наставити са инвестицијама у пројекте који унапређују квалитет животне средине.

Министарка је оценила да Влада и ресорно министарство активно раде на декарбонизацији енергетског сектора у Србији, која подразумева и трансформацију нафтног сектора.

Нафтна индустрија значајно доприноси емитовању гасова са ефектом стаклене баште у сектору саобраћаја. Потребно је да НИС планира спровођење механизама и примену зелених пројеката у нафтним процесима како би се смањиле емисије штетних гасова, али и усаглашеност са директивама ЕУ у овој области, нагласила је она.

На састанку је било речи и о предстојећем ремонту рафинерије у Панчеву, који се очекује почетком наредне године и који треба да допринесе додатној стабилности у производњи нафтних деривата.