Nagrada Samita urbane transformacije Projektu JPP upravljanja otpadom u Beogradu

Nagrada Samita urbane transformacije Projektu JPP upravljanja otpadom u Beogradu

15/10/2023 Off By BERB

Foto: Svetski ekonomski forum

 

Platforma za urbanu transformaciju u saradnji sa širokim sprektrom timova u okviru Svetskog ekonomskog foruma organizuje Samit urbane transformacije. Ova platforma pruža vrednosti i mogućnosti u mnogobrojnim delatnostima, regionima i zajednicama sa ključnim saradnicima poput Centra za četvrtu industrijsku revoluciju, Centra za prirodu i klimu, Centra za novu ekonomiju i društvo, Centra za regionalnu i globalnu saradnju i drugim centrima u različitim oblastima privrede.

Projektu javno-privatnog partnerstva (JPP) u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu dodeljena je nagrada za javno-privatno partnerstvo na Samitu urbane transformacije Svetskog ekonomskog foruma, koji je održan 9. oktobra 2023. godine, u Detroitu. Projekat JPP je nagrađen za doprinose transformaciji i razvoju urbanih područja, unapređenju zaštite životne sredine, smanjenju emisija ugljen-dioksida i ostvarivanju nekoliko ključnih ciljeva održivog razvoja.

Sa ograničenim investicionim kapacitetima, Grad Beograd je nakon konkurentnog postupka javne nabavke, dodelio Ugovor o JPP za finansiranje, projektovanje, izgradnju i 25-godišnje upravljanje preduzeću Beo Čista Energija d.o.o. koje je osnovao konzorcijum: ITOCHU korporacija [japanski konglomerat, čije poslovanje je zasnovano na načelu „Sampo-Yoshi“], Veolia Group [francuska kompanija za ekološku transformaciju] i fond Marguerite [panevropski investicioni fond]. Projekat JPP u Vinči je prepoznat kao projekat srpsko-japansko-francuske saradnje, koji je podržan od strane Međunarodne finansijske korporacije, Evropske banke za obnovu i razvoj i Austrijske razvojne banke.

Gospodin Eiichiro Higashiyama, viši potpredsednik korporacije ITOCHU, primio je nagradu u ime Beo Čiste Energije, u ponedeljak 9. oktobra u Detroitu.

„Izuzetno nam je zadovoljstvo što je Projekat JPP u oblasti upravljanja otpadom u Beogradu, prepoznat i nagrađen. Zajedno sa Gradom Beogradom, ponosni smo na ulaganje od skoro 400 miliona evra u prvo javno-privatno partnerstvo ovog obima na Balkanu. Ekološku crnu tačku pretvorili smo u Centar za upravljanje otpadom, gde pružamo usluge tretmana i odlaganja više od 800.000 tona komunalnog i građevinskog otpada, uz proizvodnju 103 MW energije iz otpada i deponijskog gasa.

Uticaj ovog partnerstva se proteže na modernizaciju upravljanja otpadom u Beogradu i doprinosu zaštiti životne sredine. Ponosni smo na priznanje projektu i pozitivnu zainteresovanost stručne javnosti i predstavnika javnih sektora iz regiona, što dodatno naglašava vrednost razmene znanja i stečenih iskustava.” izjavila je uprava direktora Beo Čiste Energije.

 

O društvu Beo Čista Energija d.o.o.

Beo Čista Energija d.o.o., koje su osnovale kompanija Veolia (Francuska), korporacija Itochu (Japan) i fond Marguerite, potpisala su u septembru 2017. godine Ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa Gradom Beogradom za pružanje usluga prerade i odlaganja komunalnog i građevinskog otpada na period od 25 godina. Novi objekti u izgradnji uključuju postrojenje za proizvodnju energije iz otpada snage 103 MV koje prerađuje komunalni otpad i proizvodi električnu i toplotnu energiju kao zamenu za fosilno gorivo, sanitarnu deponiju sa iskorišćenjem deponijskog gasa i prečišćavanjem procednih voda i postrojenje za reciklažu otpada od građenja i rušenja koje će obezbediti materijal za puteve. Projekat se realizuje uz finansijski podršku Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Austrije (OeEB)

O korporaciji ITOCHU

Korporacija Itochu, osnovana 1858. godine, sa sedištem u Tokiju i Osaki i oko 100 predstavništava u 62 zemlje (uključujući Srbiju) vodeća je japanski trgovinski i investicioni konglomerat koji se bavi domaćom trgovinom, uvozom/izvozom, i spoljnom trgovinom raznim proizvodima kao što su tekstil, mašine, metali, minerali, energija, hemikalije, hrana, opšti proizvodi, nekretnine, informacione i komunikacione tehnologije, i finansije, ali i poslovnim ulaganjima u Japanu i inostranstvu. ITOCHU je ostvario ukupan prihod od 100 milijardi USD i neto dobit od 6,7 milijarde USD sa ukupnom imovinom u vrednosti od 99 milijarde USD u japanskoj fiskalnoj godini zaključno sa 31. martom 2022. godine.

O kompaniji Veolia

Veolia Grupa ima za cilj da postane referentna kompanija za ekološku transformaciju. Prisutna na pet kontinenata sa skoro 220.000 zaposlenih, Grupa osmišljava i primenjuje korisna, praktična rešenja za upravljanje vodom, otpadom i energijom koja doprinose radikalnom preokretu trenutne situacije. Kroz svoje tri komplementarne aktivnosti, Veolia pomaže u razvoju pristupa resursima, očuvanju raspoloživih resursa i njihovom obnavljanju. Grupa Veolia je 2022. godine obezbedila 111 miliona stanovnika pijaćom vodom i 97 milion sanitarnim uslovima, proizvela skoro 44 miliona teravati energije i tretirala 61 miliona tona otpada. Veolia Environnement (Paris Euronext: VIE) ostvario je konsolidovani prihod od 42 885 miliona evra u 2022. vvv.veolia.com

O fondu MARGUERITE

Marguerite je panevropski fond koji ulaže u grinfild i braunfild investicije.
Ulažemo u kapitalno intenzivne, održive investicione mogućnosti sa posebnom pažnjom na četiri sektora: (1) energetika i obnovljivi izvori energije, (2) digitalna transformacija, (3) otpad i vode i (4) transport.
Uložili smo više od 1,5 milijardi evra u projekte sa ciljem promene infrastrukturnih sistema u Evropi, poštujući ekološka, socijalna i održiva načela i stvarajući pozitivne promene za društvo.
Od našeg početka 2010. godine kao nezavisno društvo za upravljanje infrastrukturnim investicijama uz podršku Evropske investicione banke i glavnih evropskih nacionalnih razvojnih banaka, razvili smo se u društvo za upravljanje fondova posvećeno stvaranju vrednosti za investitore.
Naše kancelarije se nalaze u Luksemburgu i Parizu.
www.marguerite.com