Plesom u srcu Beograda do Noći istraživača!

Plesom u srcu Beograda do Noći istraživača!

17/09/2015 Off By

Cilj Noći istraživača (25.septembar) je da, pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje


noć istrađivača
Info: Press Noći istraživača


TAČNO u podne, grupa od 40 mladih, plesala je na Trgu republike u Beogradu s ciljem da skrene pažnju na predstojeću 10. Evropsku Noć istraživača.

U iznenadnom plesnom performansu koji se, u četvrtak, odigrao na centralnom trgu u Beogradu učestvovali su deca i mladi uzrasta od 9 do 16 godina.
Na nezvaničnu himnu Evrope „Odu radosti“, trominutni ples je, kao flešmob, imao za cilj da privuče pažnju prolaznika i podseti da se u petak 25. septembra, po celom gradu, od 16 do 23 časa odigrava manifestacija besplatnog karaktera, pod imenom „Noć istraživača“.
Koreografiju potpisuje Ivana Tabori Obradović a u plesnom performansu formirane su dvogube i trogube DNK veze koji se potom završio „ispisivanjem“ slova NI i brojke 10, u susret simboličnoj desetoj manifestaciji.


 

noć istraživača2


Noći istraživača ima za cilj da pre svega mladima, približi posao istraživača i ukaže na sve načine na koje hrabri naučnici menjaju svet na bolje.
Upravo u godini kada se obeležava ovaj jubilej, Noć istraživača u Srbiji održaće se čak u deset gradova, u kojima će ulaz na sve događaje biti besplatan.
U Beogradu Noć istraživača se održava na nekoliko lokacija duž cele Knez Mihailove ulice (Galerija Progres – kolonade Privredne komore Srbije – Francuski institut – velika i mala galerija SANU – galerija Singidunum – Institut Servantes – Biblioteka grada Beograda), kao i u dvorištu Rektorata Univerziteta u Beogradu, Akademskom parku, Pedagoškom muzeju, ispod kolonada Hemijskog fakulteta i u tržnom centru Delta City.
Koordinatori Noći istraživača u Srbiji su Festival nauke, Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu (UB) i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Partneri ovogodišnje manifestacije su Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ UB, Fakultet za fizičku hemiju UB, Matematički fakultet UB, Institut Mihajlo Pupin, Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, Univerzitet u Kragujevcu, kao i Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu, Kreativno edukativni centar, Centar za promociju nauke, NAUKOM udruženje naučnih komunikatora i Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin.
Noć istraživača finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru pod-programa Marija Sklodovska Kiri.
Vidimo se 25. septembra, u Noći istraživača!♦


DOGAĐAJI – DANAS

 

LSV: Građani i institucije da nastave da budu primer solidarnostiizbeglice

  Iako Srbija nije željeno odredište izbeglica, niti je članica EU, ona jeste kandidat za članstvo u EU.

 

 

 

Sutra Međunarodni Parking dan – u Beogradu po treći putparking dan

Cilj sutrašnje akcije je da se pokrene razgovor sa stanarima blokova 21 i 22 i da se razmotri

 

 

 

 

Sajam obrazovanja – Studirajte i živite u Australijiaustralijsko obrazovanje

  Organizator sajma je bila globalna agencija za edukaciju Bridge Blue Global koja ima 18 kancelarija u svetu

 

 

 

 

Srefanović: srpsli policajci na granici sa Mađarskompolicija

Ministar je istakao da srpska policija neće dozvoljavati da se bilo kakvi incidenti događaju na teritoriji Srbije