Наставак успешне сарадње Србије и Кине

Наставак успешне сарадње Србије и Кине

05/10/2023 Off By BERB

Foto: mfin.gov.rs

 

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали разговарао је данас са новоизабраним амбасадором Народне Републике Кине у Србији Ли Мингом о наставку већ успешне сарадње две земље.

Министар Мали је пожелео добродошлицу амбасадору Мингу указујући да су Србија и Кина изградиле узајамно поверење и кредибилитет и да никада у историји нису имали боље односе. Како је оценио, Србија је остварила велики напредак у последњих 10 година, додавши да је наша земља доминантна економија у региону, да се повећавају плате и пензије, реализују капитални пројекти. У том смислу велику захвалност дугујемо управо Кини, истакао је Мали и додао да сви заједнички пројекти две земље добро напредују.

Говорећи о успешној сарадњи, потпредседник Владе је рекао и да Ер Србија од прошле године поново директно лети до Кине, увођењем лета између Београда и Тјенђина. Он је додао да данас Ер Србија директно лети и на исток и на запад, и да представља пример успешне компаније.

Министар Мали и амбасадор Минг су се осврнули и на унапређење сарадње у области информационо комуникационих технологија (ИКТ). Мали је истакао да је Србија препознала значај улагања у ИКТ и вештачку интелигенцију, где је Кина апосолутни лидер. Према речима министра, због санкција смо изгубили деценије и то морамо да надокнадимо, морамо да будемо у току са иновацијама, а у очекује и подршку Кине.

Амбасадор Ли Минг рекао је да је Србија херојска земља и да је почаствован што је на месту амбасадора у нашој земљи напомињући да су генерације уназад, па и његови родитељи знали за Југославију и Србију. Он се сложио да је Србија велики пријатељ Кине и да је сарадња две земље заснована на дубоком пријатељству.

Минг је рекао да верује да постоји потенцијал за још ближу сарадњу и указао на значај предстојећег Трећег форума за међународну сарадњу иницијативе „Појас и пут“ и честитао је Србији на добијању организације специјализоване изложбе ЕXPO 2027.