Председник Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади

Председник Вучић на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади

05/10/2023 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић учествоваo je на Самиту Европске политичке заједнице у Гранади, где су лидери 47 земаља и представници Европске уније разговарали о безбедности, енергетици и другим питањима од значаја за континент.

Председник Вучић је, по доласку на Самит у Гранади, новинарима рекао да ће имати важне билатералне разговоре и да очекује да они буду тешки. Одмах по доласку, председник Вучић се састао са премијером Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске Ришијем Сунаком са којим је, како каже, имао одличан разговор о ситуацији на Косову и Метохији, региону Западног Балкана и актуелним геополитичким питањима.
Председник је имао и срдачан сусрет са домаћином Самита, председником Владе Краљевине Шпаније Педром Санчезом.
“Поновио сам захвалност Шпанији на разумевању позиција Србије по питању Косова и Метохије и доследној подршци нашем територијалном интегритету”, навео је председник Вучић. Он се накратко сусрео и са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном и председником Владе Републике Северне Македоније Димитром Ковачевским.
Председник Вучић сусрео се данас и са председницом Владе Републике Италије Ђорђом Мелони, са којом је разговарао о најбитнијим темама за даље јачање односа између Србије и Италије, као и о актуелној ситуацији у региону Западног Балкана.
Председник се састао са председницом Владе Републике Исланд Катрин Јакобсдотир коју је, како је навео, обавестио о сложеној ситуацији на Косову и Метохији, европском путу Србије, региону Западног Балкана, актуелној геополитичкој ситуацији.
“Изразио сам наду да ћемо заједно радити на јачању билатералних односа Србије и Исланда у свим областима од заједничког интересовања”, истакао је председник Вучић и навео да је премијерку Јакобсдотир позвао да посети Србију.
Председник је на маргинама Самита имао дуги низ билатералних сусрета са европским званичницима, међу којима су и сусрет са председником Владе Краљевине Холандије Марком Рутеом, председником Владе Великог Војводства Луксембург Гзавијеом Бетелом, премијером Краљевине Норвешке Јонасом Гаром Стереом, председником Украјине, председником Румуније и председником Владе Републике Грузије Ираклијем Гарибашвилијем.
Председник Вучић je у Гранади учествовао на округлом столу на тему: “Енергетика, заштита животне средине и борба против климатских промена”.
„Добро је да смо, као делегација, имали могућност да данас разговарамо са, чини ми се, више од 25 европских лидера, од Грузије до Исланда. Учествовали смо и на енергетском панелу, где смо посебно разговарали са чешким премијером, премијером Мађарске, Краљевине Норвешке, Румуније, Републике Словеније, Малте и Краљевине Холандије. Са многима од њих сам имао и билатералне сусрете. Сутра ће бити одржана седница Европског савета на којој ће једна од тема бити и ситуација на Косову и Метохији. Неки ће покушати, вероватно, да говоре о Србији, на различите начине, али још ћемо видети како ће то да прође“, изјавио је председник.