Подршка СЕ у успостављању високих стандарда демократије и људских права

Подршка СЕ у успостављању високих стандарда демократије и људских права

03/10/2023 Off By BERB

Фото: Зоран Николић/Министарство правде

 

Министарка правде у Влади Србије Маја Поповић представила је данас коизвестиоцу Парламентарне скупштине Савета Европе за Србију Акселу Шеферу резултате реформских активности које су, након усвајања Уставних амандмана, спроведене у области правосуђа.

Поповић је Акселу Шеферу представила нормативне оквире који регулишу надлежности, начин рада и избор чланова Високог савета судства и Високог савета тужилаштва, као и улогу тих органа у јачању правне сигурности и владавине права.
Министарка је саговорника обавестила да су у скупштинској процедури Предлог закона о заштити права на суђење у разумном року и Предлог закона о Уставном суду, које је припремило Министарство правде, а чије се усвајање очекује у октобру. Она је нагласила да је у току и израда неопходних подзаконских аката за потпуну примену нових правосудних закона.

Поповић се на крају разговора захвалила на подршци коју Савет Европе пружа Србији у успостављању високих стандарда демократије и људских права.

Састанку су присуствовали помоћници министра правде Бранислав Стојановић и Владимир Винш, вршилац дужности шефа Мисије Савета Европе у Београду Надиа Ћук и секретар Мониторинг комитета Савета Европе Агњешка Шклана.