Оснаживање локалних самоуправа за социјалну инклузију Рома

Оснаживање локалних самоуправа за социјалну инклузију Рома

03/10/2023 Off By BERB

Foto: minljmpdd.gov.rs

 

Државни секретар Министарства за људска и мањинска права и друштвени дијалог Владе Републике Србије Рејхан Куртовић присуствовао је данас церемонији свечаног уручења уговора подршке изабраним локалним самоуправама за унапређење услуга социјалне заштите и инклузије Рома и Ромкиња.

Куртовић је представницима локалних самоуправа пожелео срећан почетак реализације уговора којим се стварају услови за унапређење квалитета и обима услуга социјалне заштите и подстиче инклузија угрожених друштвених група, посебно ромске, на локалном нивоу.

Државни секретар је истакао да се кроз овај програм очекује побољшање положаја у разним сегментима, посебно у области запошљавања, социјалне заштите, образовања младих, бриге о здрављу и становања.

Куртовић је истакао да Влада Србије води одговорну политику у свим областима, као и да се подршка социјалној инклузији Рома надовезује на остварене резултатe на унапређивању положаја Рома и Ромкиња на локалном нивоу, кроз спровођење приоритетних мера предвиђених донетом Стратегијом за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији за период 2022-2030.

Државни секретар се захвалио донаторима, пре свега Европској унији на континуираној подршци, као и партнерима, првенствено Министарству финансија и Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, затим СКГО и локалним самоуправама, као и организација цивилног друштва без којих није могуће реализовати све оно што се кроз овај програм планирало.

Подршка јединицама локалне самоуправе реализује се у оквиру програма „Подршка одрживим услугама социјалне заштите у заједници и политикама укључивања на локалном нивоу“, која је подржана од стране Европске уније.