Изградња НТП „Михајло Пупин“ за јачање конкурентности наше економије

Изградња НТП „Михајло Пупин“ за јачање конкурентности наше економије

03/10/2023 Off By BERB

Фото: МУСТ/Ђ.К.

 

Министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић изјавио је данас да ће наставак
изградње пројекта научно-технолошког парка “Михајло Пупин” бити оријентисан ка областима информационо-комуникационих технологија (ИКТ) што ће омогућити запошљавање младих инжењера из области ИТ-а и других софистицираних индустрија.

Момировић је, након састанка са председником компаније „China communications construction company (CCCC)“ Ванг Тунгџоуом и са новоименованим амбасадором НР Кине у Србији Ли Мингом, поручио да ће изградња научно-технолошког парка “Михајло Пупин” додатно допринети атрактивности српске економије, посебно ако узмемо у обзир да су развој и примена високе технологије кључни покретачи економског раста, али и извор конкурентности и креирања добро плаћених послова.

Министар је додао да не само да смо успели заједничким снагама да реактивирамо овај важан пројекат, већ ћемо и темељним планирањем учинити да овај научно-технолошки парк постане атрактиван за велики број индустријских грана.

Према његовим речима, укупан број запослених у сектору ИКТ услуга у Србији већи је од 100 хиљада, а само у првих седам месеци ове године укупан извоз ИКТ услуга је премашио две милијарде долара.

Пројекат изградње научно-технолошког парка у Београду је још један корак унапред када говоримо о модерној Србији чијом економијом доминирају иновације и висококвалификована радна места, као и памет младих ИТ инжењера који су препознати широм Европе и света, закључио је министар Момировић.