Intenziviranje saradnje Srbije i UK u oblastima od zajedničkog interesa

Intenziviranje saradnje Srbije i UK u oblastima od zajedničkog interesa

03/10/2023 Off By BERB

Foto: mod.gov.rs

 

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske u Beogradu Edvardom Fergusonom.

Na početku današnjeg sastanka, ministar Vučević poželeo je dobrodošlicu ambasadoru Fergusonu i izrazio uverenje da će bilateralni odnosi i saradnja u oblasti odbrane između dve zemlje nastaviti da se unapređuju.

Ministar odbrane izrazio je duboku zabrinutost zbog trenutnih dešavanja na prostoru južne srpske pokrajine i položaja srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i istakao da će dalji pregovori o normalizaciji odnosa postati složeniji nakon nedavne eskalacije sukoba.

Jedan od prioriteta za Vojsku Srbije, istakao je ministar Vučević, jeste saradnja sa snagama KFOR i zbog toga je za Srbiju važno da NATO ima neutralan status u rešavanju problema. Ministar Vučević je rekao da Srbija pozitivno ocenjuje najavu upućivanja dodatnih 200 britanskih vojnika u sastav KFOR.

Tokom današnjeg sastanka, ambasador Ferguson zahvalio je ministru Vučeviću na prijemu i istakao zainteresovanost britanske strane za dalji razvoj saradnje u oblasti odbrane sa Srbijom, kao i intenziviranje saradnje u oblastima od zajedničkog interesa.