Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора НР Кине

Председник Вучић примио акредитивна писма новоименованог амбасадора НР Кине

02/10/2023 Off By BERB

Фото: Председништво Србије/Димитрије Гол

 

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованог амбасадора Народне Републике Кине Ли Минга и пожелео му срдачну добродошлицу, уз уверење да ће својим радом и посвећеношћу дати значајан допринос даљем развоју свеукупне сарадње наших двеју земаља.

 

Председник Вучић је овом приликом новом амбасадору честитао Дан оснивања НР Кине, уз најбоље жеље за даљи напредак земље, чији досадашњи импресивни резултати представљају мотивацију и Србији да у својим оквирима настави са снажним развојем. У том контексту, председник Вучић је посебно истакао заслугу кинеских инвестиција за приредни раст наше земље.

Председник Вучић је констатовао да амбасадор Ли преузима дужност у години у којој се обележава 10 година од иницијативе председника Си Ђинпинга „Појас и пут“, која промовише мир и сарадњу, уз поштовање принципа једнакости свих земаља. С тим у вези је истакао велики значај који за нашу земљу има предстојећа посета Пекингу и учешће на Трећем форуму, којом приликом ће бити закључен велики број билатералних споразума између Србије и Кине.

Председник Вучић је поновио посебну захвалност Кини на поштовању суверенитета и територијалног интегритета Србије, у исто време изразивши подршку Србије политици ”једне Кине”.

Амбасадор Ли је поручио да Кина у Србији види поузданог партнера у Европи, чији се односи заснивају на три стуба: стратешком лидерству, историјском пријатељству и економској сарадњи.